Η Βρετανία ετοιμάζεται για απογείωση στον κόσμο της καθαρής ενέργειας, με τον νεοεκλεγμένο πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ να θέτει φιλόδοξους στόχους για τετραπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας της χώρας έως το 2030. Αυτή η τολμηρή κίνηση έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει τη Βρετανία στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς αιολικής ενέργειας και να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και πράσινης απασχόλησης.

Στις εκβολές του ποταμού Humber, έξω από την παραθαλάσσια πόλη Hull, βρίσκεται ένα κομψό βιομηχανικό συγκρότημα που χρησιμεύει ως ζωντανό παράδειγμα αυτής της επερχόμενης πράσινης επανάστασης. Το εργοστάσιο της Siemens Gamesa, μιας μονάδας της γερμανικής εταιρείας ενέργειας Siemens Energy, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016 και από τότε έχει επεκταθεί για να φιλοξενήσει την παραγωγή ολοένα και μεγαλύτερων, πιο ισχυρών πτερύγων ανεμογεννητριών από υαλοβάμβακα – μερικές μεγαλύτερες και από γήπεδα ποδοσφαίρου. Αυτές οι τεράστιες λεπίδες φορτώνονται σε πλοία που τις μεταφέρουν στη Σκωτία για εγκατάσταση σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, συμβάλλοντας στην παραγωγή καθαρής ενέργειας για χιλιάδες σπίτια.

Το εργοστάσιο Hull δεν είναι μόνο πρωτοπόρος στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, αλλά αποτελεί και κινητήρια δύναμη για την οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής. Περίπου 1.300 άτομα απασχολούνται τώρα στις εγκαταστάσεις, φέρνοντας πολύ αναγκαία σταθερότητα σε μια περιοχή που έχει αγωνιστεί οικονομικά εδώ και δεκαετίες. Ένας άλλος γύρος επέκτασης βρίσκεται στα σκαριά, υποδηλώνοντας μια ακόμα πιο λαμπρή πράσινη βιομηχανική ζώνη για το μέλλον.

Ωστόσο, η μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια έχει προκλήσεις. Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Στάρμερ είναι το κόστος. Η ανάπτυξη νέων υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, απαιτεί σημαντικές αρχικές επενδύσεις. Επιπλέον, η Βρετανία στερείται σε μεγάλο βαθμό μιας εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού για την κατασκευή αυτών των έργων, βασιζόμενη σε εξαρτήματα που παράγονται αλλού κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα κόστη και χαμένες ευκαιρίες για εγχώρια ανάπτυξη.

Ένα άλλο ζήτημα που προκαλεί ανησυχία είναι η πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας σε παραδοσιακούς τομείς ενέργειας, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Περιοχές όπως η Σκωτία και η βορειοανατολική Αγγλία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις βιομηχανίες και μια ταχεία μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε να αφήσει πολλούς εργαζόμενους χωρίς δουλειά. Ενώ η πράσινη ενέργεια αναμένεται να δημιουργήσει.

Διαβάστε ακόμη