Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της εταιρείας ερευνών και συμβούλων Wood Mackenzie, η παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ενέργειας (εξαιρουμένων των αντλητικών υδροηλεκτρικών) είναι σε καλό δρόμο για να φτάσει τα 159 GW/358 GWh μέχρι το τέλος του 2024, αναφέρει το περιοδικό pv.

Ο παγκόσμιος στόλος αποθήκευσης ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται αλματωδώς λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για καθαρή σταθερή χωρητικότητα και της ταχείας πτώσης των τιμών αποθήκευσης μπαταριών. Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο κλάδος βρίσκεται μόλις στην αρχή, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται εκθετική ανάπτυξη.

Όσον αφορά το μέλλον, 926 GW/2.789 GWh θα προστεθούν μεταξύ 2024 και 2033, σημειώνοντας αύξηση 636%, διαπιστώνει η επικαιροποίηση των προοπτικών της παγκόσμιας αγοράς αποθήκευσης ενέργειας της Wood Mackenzie για το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό καθιστά την αποθήκευση ενέργειας μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στον κλάδο της ενέργειας, καθώς αυξάνονται οι προκλήσεις ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

“Η παγκόσμια ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας το 2023 πέτυχε αύξηση ρεκόρ 162% σε σύγκριση με το 2022, εγκαθιστώντας 45 GW/100 GWh. Αν και εντυπωσιακή, η ανάπτυξη αντιπροσωπεύει μόνο την αρχή για μια αγορά πολλαπλών GW, καθώς η πολιτική υποστήριξη όσον αφορά τη φορολογική απαλλαγή και τις δημοπρασίες χωρητικότητας και υβριδικών συστημάτων επιταχύνουν την ανάπτυξη της αποθήκευσης σε όλες τις περιοχές”, δήλωσε η Άννα Δαρμάνη, κύρια αναλύτρια, αποθήκευση ενέργειας στην Wood Mackenzie.

Η Κίνα παραμένει ο παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας, λόγω της ανθηρής ηλιακής αγοράς της, με μέσο όρο 42 GW/120 GWh ετήσιες προσθήκες δυναμικότητας που προβλέπονται για τα επόμενα 10 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη