Ένα πακέτο έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος 2GW, τα οποία έχουν υπογράψει συμβάσεις «πράσινων» PPAs με ενεργοβόρες βιομηχανίες, αναμένεται να λάβουν οριστική προσφορά σύνδεσης. Άμεσα, αναμένεται να βγει και η υπουργική απόφαση η οποία θα εξειδικεύει και το πλαίσιο με βάση το οποίο θα εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες συμβάσεις για τα έργα που θα έχουν άμεση προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο. Πρόκειται για μια κίνηση που έγινε από το υπουργείο Ενέργειας, προκειμένου οι μεγάλες βιομηχανίες να έχουν πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα.

Πριν περίπου δύο μήνες είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης εγγράφων και ακολούθησε η αξιολόγηση των προσφορών. Μάλιστα, ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον, καθώς είχαν κατατεθεί αιτήσεις που ξεπερνούσαν και τα 3GW. Μέσα στις συμβάσεις που είχαν κατατεθεί συμπεριλαμβάνονται και οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΔΕΗ με τη Βιοχάλκο και τον Τιτάνα.

Υπενθυμίζεται, πως με βάση τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι κάτοχοι σταθμών που εντάσσονται στις προϋποθέσεις της Ομάδας προτεραιότητας Β’ για να πάρουν οριστική προσφορά σύνδεσης θα πρέπει να έχει συναφθεί σύμβαση με χρηματοοικονομική διευθέτηση ή φυσική παράδοση μεταξύ παραγωγού ως πωλητή και προμηθευτή ως αγοραστή για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από έργα της εν λόγω κατηγορίας. Παράλληλα, η ρύθμιση του υπουργείου προέβλεπε ότι απόλυτη προτεραιότητα θα δοθεί σε έργα για τα οποία είτε έχει συναφθεί σύμβαση μεταξύ του εν λόγω προμηθευτή και ενεργοβόρου βιομηχανικού καταναλωτή που υπάγεται σε τομείς ή υποτομείς του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης (TCTF) για την πώληση ρεύματος στον εν λόγω καταναλωτή.

Από την άλλη πλευρά, στη ρύθμιση περιλαμβάνονται και συμβάσεις που «τρέχουν» ήδη. Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ όσοι περάσουν στην επόμενη φάση θα πρέπει να δείξουν το υπογεγραμμένο PPAs που θα λειτουργεί και μετά θα πρέπει να ηλεκτρίσουν το έργο την ημερομηνία που έχουν πει διαφορετικά θα υπάρχει ένα πέναλτι 1% το μήνα, στους στατικούς περιορισμούς, για κάθε μήνα καθυστέρησης. Ο έλεγχος θα υπάρχει από την ημερομηνία ηλέκτρισης του έργου για το οποίο έχει υπογραφεί σύμβαση PPA.

Διαβάστε ακόμη