Η ολλανδο-νορβηγική εταιρεία SolarDuck εγκατέστησε το πιλοτικό υπεράκτιο πλωτό φωτοβολταϊκό έργο (OFPV), Merganser, με την υποστήριξη της RWE. Το έργο αυτό έχει ως στόχο να καταδείξει τις δυνατότητες της τεχνολογίας για εμπορική χρήση σε μεγάλη κλίμακα, σύμφωνα με το reve.

Το Merganser είναι ένα έργο ισχύος 0,5 μεγαβάτ αιχμής (MWp) που βρίσκεται στην ολλανδική Βόρεια Θάλασσα. Αποτελείται από έξι διασυνδεδεμένες, τριγωνικές πλατφόρμες σχεδιασμένες να αντέχουν σε σκληρές υπεράκτιες συνθήκες. Οι πλατφόρμες αυτές επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού, προστατεύονται από τα κύματα και εξασφαλίζουν τη σταθερότητα της κατασκευής. Ο σχεδιασμός έλαβε πρόσφατα την πρώτη στον κόσμο πιστοποίηση για OFPV από το Bureau Veritas.

Το έργο είναι ζωτικής σημασίας επειδή τα ηλιακά πάρκα που συνήθως βρίσκονται στην ξηρά απαιτούν σημαντικές τροποποιήσεις για να λειτουργήσουν σε υπεράκτια περιοχή. Η τεχνολογία της SolarDuck προσφέρει μια λύση διατηρώντας τα κρίσιμα εξαρτήματα στεγνά, καθαρά και σταθερά ακόμη και σε ταραγμένη θάλασσα.

Η RWE, ένας κορυφαίος παγκόσμιος παίκτης στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, συνεργάζεται με την SolarDuck σε αυτό το έργο. Η συνδυασμένη τεχνογνωσία τους στην υπεράκτια ενέργεια και η τεχνολογική καινοτομία της SolarDuck τοποθετούν το έργο καλά για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της τεχνολογίας OFPV.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, το Merganser θα υποβληθεί σε εκτεταμένη παρακολούθηση. Περισσότεροι από 180 αισθητήρες θα παρακολουθούν διάφορες πτυχές της απόδοσης του έργου, συμπεριλαμβανομένων των δομικών φορτίων, της ηλεκτρικής απόδοσης και του αντίκτυπου στο περιβάλλον. Τα δεδομένα αυτά θα είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή της υπεράκτιας ηλιακής τεχνολογίας.

Η συνεργασία μεταξύ της RWE και της SolarDuck, μαζί με τα δεδομένα που συλλέγονται από το Merganser, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην πρόοδο της υπεράκτιας πλωτής ηλιακής ενέργειας. Η τεχνολογία αυτή έχει τη δυνατότητα να είναι ιδιαίτερα επωφελής για χώρες με περιορισμένο χώρο ή χαμηλότερες ταχύτητες ανέμου αλλά άπλετο ηλιακό φως.

Διαβάστε ακόμη