Η Γερμανία ψήφισε πρόσφατα νόμο που επιτρέπει στους ενοίκους διαμερισμάτων να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στα μπαλκόνια τους. Αυτό θεωρείται σημαντικό βήμα προς την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα, σύμφωνα με το Reuters.

Προηγουμένως, οι ιδιοκτήτες και οι σύλλογοι ιδιοκτητών διαμερισμάτων μπορούσαν να εμποδίσουν τέτοιες εγκαταστάσεις. Ο νέος νόμος το καθιστά πολύ πιο δύσκολο να το πράξουν, δίνοντας στους ενοικιαστές και τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μεγαλύτερη ελευθερία στη χρήση ηλιακής ενέργειας.
Αυτή η αλλαγή είναι ιδιαίτερα σημαντική στη Γερμανία, όπου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού νοικιάζει τα σπίτια του. Είναι επίσης κρίσιμο για τον φιλόδοξο στόχο του Βερολίνου να βασιστεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 80% έως το 2030.

Ο νόμος ισχύει για ηλιακά συστήματα ισχύος έως 2.000 watt, που είναι ένα συνηθισμένο μέγεθος για οικιακή χρήση. Αυτά τα συστήματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και δεν απαιτούν άμεσες αλλαγές στους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Γερμανία έχει αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε αύξηση των τιμών της ενέργειας. Η χώρα στοχεύει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η ζήτηση για ηλιακά συστήματα μπαλκονιών έχει ήδη αυξηθεί στη Γερμανία. Το κόστος συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1.500 ευρώ και μόνο το 2023 εγκαταστάθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο τέτοια συστήματα. Ο νέος νόμος αναμένεται να επιταχύνει περαιτέρω αυτή την τάση.

Διαβάστε ακόμη