Η γαλλική εταιρεία HDF Energy, ειδική στο υδρογόνο, εγκαινίασε πρόσφατα ένα νέο εργοστάσιο στο Blanquefort της δυτικής Γαλλίας, όπου θα παράγει κυψέλες καυσίμου υδρογόνου PEM υψηλής ισχύος για τους τομείς της ναυτιλίας και της σιδηροδρομικής βαριάς κινητικότητας, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Για την τροφοδοσία του κτιρίου με ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και για το στάδιο δοκιμών των κυψελών καυσίμου της, η εταιρεία επέλεξε να εγκαταστήσει στην οροφή έναν φωτοβολταϊκό σταθμό αυτοκατανάλωσης 500 kW.

«Πρόκειται για μια αρκετά περίπλοκη οροφή που σχεδιάστηκε από τον όμιλο Patriarche Architectes», δήλωσε στο περιοδικό pv France ο Christian Baudon, πρόεδρος της γαλλικής εταιρείας συμβούλων Christian Baudon Conseil. «Έχει 12 υπόστεγα που της δίνουν μια πριονωτή εμφάνιση χαρακτηριστική των βιομηχανικών εργαστηρίων».

Η εταιρεία ήταν υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του φωτοβολταϊκού συστήματος και επί του παρόντος επιβλέπει περίπου δέκα έργα C&I σε κτίρια logistics, εμπορικά, εργοστασιακά και αεροναυπηγικές αίθουσες στην περιοχή του Μπορντό, καθώς και γύρω από την Καρκασόν και την Περπινιάν.

«Ο ηλιακός σταθμός αποτελείται από 12 μπλοκ των 41/42 kW το καθένα», πρόσθεσε ο Baudon.

Η εγκατάσταση διαθέτει επίσης 1.149 μονάδες Trina Solar TSM-435 W, οι οποίες εγκαταστάθηκαν στη νότια κλίση της στέγης από τον Γάλλο εργολάβο EPC Eiffage. Το έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ενάμιση μήνα.

Η εταιρεία δεν ανέφερε πόσα επενδύθηκαν στο έργο, αλλά δήλωσε ότι το ισοσταθμισμένο κόστος ενέργειας (LCOE) για 20 χρόνια είναι μεταξύ 0,03 € (0,0325 $) / kWh και 0,04 € / kWh.

«Με βάση μία κυψέλη καυσίμου που κατασκευάζεται ανά μήνα, η οποία έχει αρχικά προγραμματιστεί, η παραγωγή 578 MWh/έτος στην P90 και 626 MWh/έτος στην P50 θα καταστήσει δυνατή την επίτευξη ποσοστού αυτοπαραγωγής 83% και ποσοστού αυτοκατανάλωσης 20% έως 30%», δήλωσε ο Baudon. Το πλεόνασμα θα διοχετεύεται στο δίκτυο έναντι 0,114 €/kWh.

Διαβάστε ακόμη