Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της Ευρώπης παροτρύνουν τις Βρυξέλλες να αυστηροποιήσουν τις απαιτήσεις επιδοτήσεων για να περιορίσουν την απειλή που δέχονται οι κατασκευαστές εξοπλισμού υδρογόνου της περιοχής από τις φθηνές κινεζικές εισαγωγές.
Θέλουν τα κριτήρια “made in Europe” για την προστασία της εγχώριας βιομηχανίας, καθώς ο εξοπλισμός από κινέζους κατασκευαστές κοστίζει λιγότερο από το μισό της τιμής εκείνων που προέρχονται από εγχώριες εταιρείες, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία BloombergNEF.
«Η ευρωπαϊκή ηγεσία απειλείται έντονα. Έχει έρθει η ώρα για μια αλλαγή στην ευρωπαϊκή εμπορική, ανταγωνιστική και βιομηχανική πολιτική», έγραψαν 20 κατασκευαστές, μεταξύ των οποίων η Siemens Energy και η Thyssenkrupp Nucera, σε επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη Δευτέρα.
Η επιστολή, την οποία είδαν πρώτοι οι Financial Times, προειδοποιούσε ότι οι επιδοτήσεις της Κίνας για τις κρατικές εταιρείες υδρογόνου της είχαν δημιουργήσει ένα «στρεβλό πεδίο ανταγωνισμού» που έθετε την Ευρώπη σε «σημαντικό μειονέκτημα».
Η κίνηση αυτή έρχεται την ώρα που η ΕΕ τηρεί πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα, ανακοινώνοντας δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων και εμπορικές έρευνες σε κατασκευαστές φωτοβολταϊκών και αιολικών συστημάτων.
Οι ΗΠΑ και η Ινδία έχουν επίσης εισαγάγει επιδοτήσεις για να προσελκύσουν την κατασκευή εξοπλισμού υδρογόνου τα τελευταία δύο χρόνια.
Το πράσινο υδρογόνο, το οποίο χαιρετίζεται για τις δυνατότητές του να απεξαρτήσει τον άνθρακα από τη βαριά βιομηχανία, παράγεται με διάσπαση του νερού με έναν ηλεκτρολύτη.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής του εξοπλισμού, παράγοντας το 37% της παγκόσμιας προσφοράς, ακολουθούμενη από την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές επιθυμούν οι μονάδες κυψελών υδρογόνου και οι στοίβες σε ηλεκτρολύτες να συναρμολογούνται στην Ευρώπη κατά την επόμενη δημοπρασία της τράπεζας υδρογόνου της ΕΕ στο τέλος του έτους.
Η πρώτη δημοπρασία τον Απρίλιο προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ της βιομηχανίας και των αξιωματούχων, αφού σχεδόν το ένα τρίτο των έργων που ανατέθηκαν δεν βασίστηκε σε εγχώρια τεχνολογία.
Ενώ η Ευρώπη αγοράζει λίγους ηλεκτρολύτες από το Πεκίνο, οι κατασκευαστές προειδοποιούν ότι οι εισαγωγές είναι έτοιμες να αυξηθούν καθώς ο νεογέννητος τομέας αναπτύσσεται.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να παράγει 10 εκατ. τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030, καθώς και να εισάγει άλλους 10 εκατ. τόνους στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μπλοκ κατά 55% έως την ίδια ημερομηνία.
Διαβάστε ακόμη