Η μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης μπαταριών της Κίνας, μια μονάδα ισχύος 795 μεγαβάτ (MW) που μπορεί να αποθηκεύσει έως και 1 εκατομμύριο κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, έχει συνδεθεί στο δίκτυο. Το έργο αποτελεί μέρος μιας έκρηξης στην ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας στην Κίνα, η οποία οφείλεται στην κυβερνητική ώθηση για την ενίσχυση της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τη διευκόλυνση των συμφορήσεων στο δίκτυο, σύμφωνα με το Reuters.

Οι επενδύσεις σε μπαταρίες που συνδέονται με το δίκτυο στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 364% πέρυσι στα 75 δισεκατομμύρια γιουάν (11 δισεκατομμύρια δολάρια), δημιουργώντας μακράν τον μεγαλύτερο στόλο αποθήκευσης στον κόσμο με 35,3 GW από τον Μάρτιο. Η Κίνα έθεσε ως νέο στόχο την εγκατάσταση τουλάχιστον 40 GW αποθήκευσης μπαταριών μέχρι το τέλος του 2025.

Η αποθήκευση είναι ζωτικής σημασίας για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα αιολικά και ηλιακά πάρκα, παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όση μπορεί να διαχειριστεί το δίκτυο. Ωστόσο, οι ιδιαίτερα ρυθμιζόμενες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν δυσκολευτεί να δώσουν κίνητρα για τη χρήση της αποθήκευσης ενέργειας, με αποτέλεσμα τη χαμηλή αξιοποίηση και τις απώλειες για τους φορείς εκμετάλλευσης.

Οι πολιτικές εντολές που απαιτούν από τους σταθμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να εγκαταστήσουν αποθηκευτικούς χώρους έχουν αποτύχει, επειδή προσθέτουν στο κόστος του έργου και συχνά μένουν αδρανείς. Η πτώση των τιμών των μπαταριών και η αυξανόμενη υιοθέτηση της «τιμολόγησης αιχμής-κοιλάδας» (“peak-valley pricing”) βελτιώνουν τα οικονομικά της αποθήκευσης στην Κίνα.

Η τεχνολογία των μπαταριών βελτιώνεται επίσης. Το τεράστιο νέο εργοστάσιο Shandong ενσωματώνει τόσο μπαταρίες ιόντων λιθίου όσο και μπαταρίες ροής οξειδοαναγωγής βαναδίου. Το βανάδιο είναι μια νεότερη τεχνολογία που υπόσχεται μεγαλύτερους χρόνους αποθήκευσης και βελτιωμένη ασφάλεια.

Η Κίνα αντισταθμίζει τα στοιχήματά της αυξάνοντας τον αγωγό αντλητικών υδροηλεκτρικών έργων και ενθαρρύνοντας έργα επίδειξης σε αναδυόμενες τεχνολογίες μπαταριών.

Διαβάστε ακόμη