Εκατοντάδες γιγαβάτ έργων αιολικής ενέργειας περιμένουν άδειες για να συνδεθούν με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, μια καθυστέρηση που απειλεί να επιβραδύνει τη στροφή προς την πράσινη ενέργεια, δήλωσε την Παρασκευή η ένωση του κλάδου WindEurope.

Η απόκτηση πρόσβασης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επέκταση της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη, δήλωσε η WindEurope.

Όπως αναφέρει το Reuters, με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης να αναβαθμίζονται πολύ αργά για να απορροφήσουν μεγαλύτερη δυναμικότητα και με τις υποτονικές διαδικασίες αδειοδότησης του δικτύου σε πολλές χώρες, ορισμένα έργα αντιμετωπίζουν χρόνους αναμονής έως και εννέα ετών για να λάβουν άδεια.

Ευρωπαϊκά έργα αιολικής ενέργειας με συνολική δυναμικότητα άνω των 500 γιγαβάτ περιμένουν απάντηση στα αιτήματά τους για σύνδεση με το δίκτυο, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Πολωνία και η Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν το καθένα περισσότερα από 100 GW δυνητικών έργων που περιμένουν αξιολογήσεις για τη σύνδεση στο δίκτυο.

Η ΕΕ έχει ως στόχο να αντλεί το 42,5% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030. Αυτό συνεπάγεται την επέκταση της αιολικής ισχύος σε 425 GW μέχρι το 2030, από 220 GW σήμερα.

Η ουρά των αιολικών έργων βρίσκεται σε διάφορα στάδια και δεν είναι πιθανό να κατασκευαστούν όλα. Για παράδειγμα, ορισμένα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για επιδοτήσεις, δήλωσε η WindEurope.

Μέρος του προβλήματος είναι ότι τα έργα αξιολογούνται κατά την υποβολή της αίτησής τους με βάση το «όποιος προλάβει, θα εξυπηρετηθεί πρώτος», πράγμα που σημαίνει ότι τα πιο ώριμα έργα – εκείνα που είναι πιο πιθανό να προχωρήσουν – δεν μπορούν να ξεφύγουν από την ουρά.

Η ενεργειακή βιομηχανία της Ευρώπης έχει παροτρύνει τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις επενδύσεις στην επέκταση των δικτύων ώστε να προετοιμαστούν για μεγαλύτερη εισροή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να φιλτράρουν τις αιτήσεις ώστε τα έργα που είναι έτοιμα να ξεκινήσουν να λαμβάνουν γρήγορα άδειες.

Διαβάστε ακόμη