Μέσα στον Ιούλιο θα συγκεντρωθούν τα αιτήματα για συμμετοχή από δήμους για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόλλων». Στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των νοικοκυριών που ανήκουν στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.

Επί της ουσίας, μέσα σε αυτό το διάστημα θα συγκεντρωθούν και τα στοιχεία από τις καταναλώσεις των μελών της ενεργειακής κοινότητας. Να σημειωθεί, δε, πως θα πρέπει να υπάρξει μελέτη και διαστασιολόγηση των απαιτούμενων έργων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ωφελούμενων. Μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα σταλεί και το tool kit, το οποίο θα παρέχει τις οδηγίες για τη δυνατότητα ίδρυσης μιας ενεργειακής κοινότητας. Παράλληλα, τρέχουν οι διαδικασίες ίδρυσης ενεργειακών κοινοτήτων και από τις 13 Περιφέρειες. Ενδεχομένως, το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν εξελίξεις και με την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας Θεσσαλίας, για να καλυφθούν οι ανάγκες των άμεσα ενδιαφερόμενων, στην περιφέρεια που επλήγη από τις πλημμύρες, πριν από μερικούς μήνες. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ θα αφορούν σταθμούς αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και σε κάθε περίπτωση έργων με μπαταρίες. Άλλωστε, ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως θα ενθαρρυνθεί η μετατόπισή των φορτίων τις ώρες αιχμής, που υπάρχει δηλαδή υψηλή παραγωγή για να έχουν και χρηματική εξοικονόμηση τα μέλη της ενεργειακής κοινότητας.

Σε επόμενο στάδιο προβλέπεται η σύναψη απαιτούμενων συμβάσεων μεταξύ των ωφελούμενων, των κατόχων των επιλέξιμων έργων, των Προμηθευτών και του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης Α.Ε. (ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.), καθώς και υλοποίηση των έργων. Με βάση τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάθε ενεργειακή κοινότητα θα συνάπτει σύμβαση αυτοκατανάλωσης με εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια με τους εκάστοτε προμηθευτές που εκπροσωπούν τις προς συμψηφισμό παροχές κατανάλωσης, τους κατόχους των επιλέξιμων σταθμών, καθώς και τον ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.

Το πρόγραμμα «Απόλλων» παρουσιάστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Νοέμβριο του 2023, με στόχο από έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να ενισχυθούν τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά και συγκεκριμένα οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου Α, δηλαδή νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.400 ευρώ, καλύπτοντας το 90% των ενεργειακών τους καταναλώσεων. Ακόμα ένας στόχος η μείωση του ενεργειακού κόστους για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, καλύπτοντας το 50% των καταναλώσεων τους.

Σκοπός είναι μέσα από το πρόγραμμα «Απόλλων» -όπου είναι τεχνικά εφικτό και ανάλογα με την εξέλιξη των διασυνδέσεων- να επωφεληθούν οι 13 Περιφέρειες και οι 332 δήμοι για μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν στα δημοτικά τους κτίρια, στον οδοφωτισμό και στα αντλιοστάσιά τους και 127.500 δικαιούχοι του ΚΟΤ Α. Επιπλέον, θα μπορέσουν να καλυφθούν 9.455 παροχές κατανάλωσης των ΔΕΥΑ και 3.570 παροχές κατανάλωσης που εξυπηρετούν ανάγκες των ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ.

Διαβάστε ακόμη