Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της αγοράς αποφάσισε όπως ανακοινώθηκε διά στόματος υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη να επιταχύνει και να ενισχύσει την αποθήκευση ενέργειας. «Οι τιμές των μπαταριών έχουν πέσει και ως εκ τούτου έχουμε αποφασίσει να ανοίξουμε την εν λόγω αγορά», σημείωσε σε συνέντευξή στο one channel.

Σε συνέχεια των όσων είχε αναφέρει στο συνέδριο του Economist ο υπουργός κατέστησε σαφές το γεγονός πως η μετάβαση από την περίοδο των επιδοτήσεων στις ανανεώσιμες πηγές, στη συμμετοχή τους απευθείας στην αγορά είναι βασική προτεραιότητα του ΥΠΕΝ και περιλαμβάνει και την αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες. «Θα ανοίξουμε την αγορά της αποθήκευσης με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο δίμηνο», ανέφερε ο υπουργός. Αργότερα το μεσημέρι εξήγησε πως αυτό σημαίνει ότι «το υπουργείο λέει στην αγορά ότι μπορείτε όσοι θέλετε και αντιμετωπίζετε μεγάλο πρόβλημα με περικοπές να βάλετε μπαταρίες standalone σε φωτοβολταϊκά πάρκα, χωρίς επιδοτήσεις», σημείωσε.

Αν η αγορά αντιδράσει θετικά και μπουν μπαταρίες σημαίνει σύμφωνα με τον υπουργό ότι θα έχουμε χαμηλότερα κόστη, καλύτερο, πιο ευσταθές σύστημα, χωρίς να έχει «βάλει το χέρι στην τσέπη» ο φορολογούμενος. Την ίδια ώρα, προανήγγειλε πως σε κάποιες ειδικές περιοχές θα κάνουμε και έναν διαγωνισμό με κάποια υπόλοιπα χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, έκανε λόγο για μείωση 70 % της αξίας των εγγυητικών επιστολών για τους παραγωγούς ΑΠΕ προκειμένου να μειωθεί το κόστος. «Στόχευση είναι να υπάρχουν πλέον μακροχρόνιοι παίχτες στην αγορά και να περάσουμε από την εποχή των επιδοτήσεων στην εποχή λειτουργίας της αγοράς», ανέφερε.

Η αποθήκευση συγκεντρώνει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού είναι η τεχνολογία που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της στοχαστικότητας των ΑΠΕ, της συνάρτησης δηλαδή της παραγωγής τους με τις καιρικές συνθήκες. Η ενέργεια που δεν καταναλώνεται όταν υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγή αποθηκεύεται και διοχετεύεται στο σύστημα όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο. Με τη συχνότητα περικοπών ισχύος που επιβάλλονται στις ΑΠΕ να έχει αυξηθεί σημαντικά, το ζήτημα της αποθήκευσης έχει γίνει πλέον πιο επίκαιρο από ποτέ. Τα έργα αποθήκευσης αποτελούν τη θεραπεία στο πρόβλημα του ηλεκτρικού χώρου και τη λύση για να σταθεροποιηθεί το ηλεκτρικό σύστημα.

Διαβάστε ακόμη