«Σάρκα και οστά» αναμένεται να λάβει στη χώρα μας η συμμετοχική χρηματοδότηση σε «πράσινες» επενδύσεις, που ήδη εφαρμόζεται στο εξωτερικό. Στόχος είναι όπως επισημάνθηκε χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Akuo Energy Greece θυγατρική του γαλλικού ομίλου Akuo, η ενεργειακή μετάβαση να προχωρήσει μέσα από τη συμμετοχή της κοινωνίας. Η πρώτη καμπάνια συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding campaign) που πραγματοποιείται στη χώρα μας αφορά στην αναχρηματοδότηση του έργου Thessaly solar power, ισχύος 4 MW.
Από την 1η Ιουλίου, άνοιξε η πλατφόρμα AkuoCoop για εγγραφές, με σκοπό να προσελκύσει πολίτες που επιθυμούν να επενδύσουν στην τοπική και βιώσιμη οικονομία. Στις 9 Ιουλίου θα γίνει το άνοιγμα για συνδρομές και η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για ένα μήνα. Η καμπάνια χρηματοδότησης θα είναι ανοιχτή σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και επιχειρήσεις, με αρχικό στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων ενός εκατομμύριου ευρώ, με το επενδυτικό προϊόν να έχει τη μορφή ομολόγων σταθερού επιτοκίου (6,5%). Αξίζει να αναφερθεί πως η πλατφόρμα AkuoCoop λειτουργεί ήδη από το 2017 στη Γαλλία και έχει συγκεντρώσει άνω των 12 εκατ. ευρώ από 1.873 συμμετέχοντες με δεκάδες έργα.
Το φωτοβολταϊκό στη Θεσσαλία ήταν το πρώτο έργο της η Akuo Energy Greece. Τέθηκε σε λειτουργία το 2023 και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Akuo. Επιπρόσθετα, είναι το πρώτο έργο στο οποίο η Akuo πωλεί την ηλεκτρική ενέργεια απευθείας στην αγορά, μέσω της συμμετοχής της στις αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Αυτή η καινοτομία στην αγορά αποτελεί, επίσης, μια ευκαιρία για την Akuo να αποδείξει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και ιδίως η ηλιακή ενέργεια, είναι αξιόπιστες οικονομικά και χρηματοδοτικά ανταγωνιστικές, εγγυώμενες μια δίκαιη και υπεύθυνη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές. Το έργο αυτό επωφελείται από την τεχνογνωσία του Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης της GEARS. Πάνω απ’ όλα, αυτός ο πρώτος ελληνικός ηλιακός σταθμός της Akuo αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας συνολικής στρατηγικής που αναπτύσσει η Akuo σε συνεργασία με την Περιφέρεια.
H Akuo Energy, με χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ της τάξεως του 1.5 GW στην Ελλάδα. συμμετείχε στο έργο της Χάλκης – το πρώτο GR-eco Island, που υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, κάνοντας πραγματικότητα την πλήρη απανθρακοποίηση του νησιού. Παράλληλα, η τοπική κοινωνία ωφελήθηκε άμεσα με την εκμηδένιση του ενεργειακού κόστους μέσω της ίδρυσης της πρότυπης ενεργειακής κοινότητας, ένα αναπόσπαστο μέρος του έργου.
Μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου χαρακτήρισε την καμπάνια συμμετοχικής χρηματοδότησης ως καινοτόμο εγχείρημα για την προώθηση έργων «πράσινης» ενέργειας. Όπως γνωστοποίησε η υφυπουργός εξετάζονται νέα σύγχρονα εργαλεία χρηματοδότησης των έργων όπως τα «πράσινα» ομόλογα, επισημαίνοντας πως σχεδιάζονται μέτρα πολιτικής που θα μπορούν να εφαρμοστούν και στον τομέα της εξοικονόμησης. «Θέλουμε να δούμε τους πολίτες να έχουν ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα. Θέλουμε να γίνουν μέρος της προσπάθειας της ενεργειακής μετάβασης», ανέφερε η κα Σδούκου. Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στο εργαλείο στήριξης των περιφερειών, του προγράμματος «Απόλλων», που θα βοηθήσει τις τοπικές αρχές μέσω έργων ΑΠΕ να πετύχουν ενεργειακή εξοικονόμηση και να μειώσουν μελλοντικά τα δημοτικά τέλη. Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στο χωράφι και στη σημασία του προγράμματος «ΓΑΙΑ» για τη μείωση του αγροτικού ρεύματος. Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση για τα αγροτικά τιμολόγια μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.
Διαβάστε ακόμη