Στο 24% θα μπορούσε να φτάσει φέτος το ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα που παράγεται από φωτοβολταϊκά, προέβλεψε ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) Στέλιος Ψωμάς μιλώντας στο συνέδριο Large Scale Solar που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Ψωμάς επισήμανε ότι το 2023 το εν λόγω ποσοστό διαμορφώθηκε στο 18%, υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης (κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά) και υπερτριπλάσιο σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι το υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ προδιαγράφει ότι η εγκατεστημένη ισχύς από φωτοβολταϊκά θα φτάσει το 13,4 GW έως το 2030, με τον ίδιο να εκτιμά ότι έως το τέλος της δεκαετίας η εγκατεστημένη ισχύ θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη, φτάνοντας τα 18 GW.

Κατά την παρουσίασή του ο κ. Ψωμάς σημείωσε επίσης ότι επί 15 χρόνια, στην ελληνική αγορά κυριαρχούσαν τα «μικρομεσαία» έργα που στηρίζονταν από επιδοτήσεις, αρχικά με τις «κλειδωμένες» ταρίφες (Feed in Tariffs) και στη συνέχεια με τις Συμβάσεις Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (Feed in Premiums). Tώρα όμως ωριμάζουν φωτοβολταϊκά projects μεγάλης κλίμακας, τα οποία αναμένεται να καταλάβουν τη μερίδα του λέοντος της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος. Ο κ. Ψωμάς αναφέρθηκε επίσης στο φλέγον θέμα των περικοπών, προβλέποντας τετραπλασιασμό της πράσινης ενέργειας που απορρίπτεται φέτος από φωτοβολταϊκά σε σχέση με αυτή που απορρίφθηκε πέρυσι (228  GWh), σχολιάζοντας  ότι «για τους κοντόφθαλμους επενδυτές αυτό μπορεί να μοιάζει με Αρμαγεδδώνα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμη αποθήκευση στη χώρα, είναι λογικό να έχουμε αυτά τα επίπεδα περικοπών, προβλέποντας ότι το πρόβλημα θα αρχίσει να αμβλύνεται από το 2026 και εφεξής, οπότε και θα μπουν στην πρίζα οι πρώτες μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες. Τόνισε πάντως ότι ο υφιστάμενος στόχος του ΕΣΕΚ για εγκατεστημένη ισχύ από μπαταρίες 3,1 GW στο τέλος της δεκαετίας είναι μετριοπαθής και ότι απαιτείται αύξησή του στα 5-8 GW για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το αγκάθι των περικοπών.

Διαβάστε ακόμη