Η Έκθεση Προοπτικών Υδροηλεκτρικής Ενέργειας για το 2024 τονίζει τον κρίσιμο ρόλο της υδροηλεκτρικής ενέργειας στην επίτευξη των στόχων μηδενικών εκπομπών. Ενώ η ηλιακή και η αιολική ενέργεια αποτελούν σημαντικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι μεταβλητές και απαιτούν λύσεις αποθήκευσης. Η υδροηλεκτρική ενέργεια, ιδιαίτερα η άντληση αποθήκευσης, προσφέρει την ευελιξία και την αποθήκευση μεγάλης κλίμακας που απαιτείται για την εξισορρόπηση του δικτύου και τη διασφάλιση σταθερής παροχής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έκθεση δείχνει ότι η παγκόσμια δυναμικότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας έφτασε τα 1.416 GW το 2023, με τη συμβατική υδροηλεκτρική ενέργεια να αναπτύσσεται με πιο αργό ρυθμό από την άντληση αποθήκευσης. Ωστόσο, αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά για να επιτευχθούν οι στόχοι για την καθαρή ενέργεια. Αύξηση σε περίπου 25 GW ετησίως έως το 2030 και διπλασιασμός στα 50 GW ετησίως έως το 2050 είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί ο στόχος του COP28 να τριπλασιαστεί η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να επιτευχθούν οι μηδενικές εκπομπές.

Ο Διεθνής Υδροηλεκτρικός Σύνδεσμος (IHA) τονίζει την ανάγκη για κυβερνητική δράση για την υποστήριξη αυτής της ανάπτυξης. Ενώ η αγορά υποστηρίζει την ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η υδροηλεκτρική ενέργεια απαιτεί συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις. Η Έκθεση Προοπτικών Υδροηλεκτρικής Ενέργειας για το 2024 περιγράφει αυτές τις απαραίτητες πολιτικές αλλαγές για να διασφαλίσει μια ισορροπημένη και επιτυχημένη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Εκτός από την αύξηση της δυναμικότητας, η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Καθοριστικός παράγοντας είναι ο μετριασμός των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων των υδροηλεκτρικών έργων, καθώς και η αντιμετώπιση των ανησυχιών του κοινού. Ο IHA ενθαρρύνει τους διαχειριστές υδροηλεκτρικών σταθμών να χρησιμοποιούν το διεθνώς αναγνωρισμένο Πρότυπο Βιωσιμότητας Υδροηλεκτρικής Ενέργειας για να αποδείξουν υπεύθυνες πρακτικές και να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.

Συνολικά, η Έκθεση Προοπτικών Υδροηλεκτρικής Ενέργειας για το 2024 στέλνει ένα σαφές μήνυμα: η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας και βιώσιμης υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι απαραίτητη για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για το κλίμα. Με την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ανάπτυξης έργων και της πολιτικής στήριξης, η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί να διασφαλίσει ένα αξιόπιστο και καθαρό ενεργειακό μέλλον.

Διαβάστε ακόμη