Οι γερμανικές επιχειρήσεις στρέφονται όλο και περισσότερο στην ηλιακή ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών για να μειώσουν το κόστος ενέργειας και τις εκπομπές ρύπων. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία που προκάλεσε απότομη μείωση των ρωσικών εξαγωγών ορυκτών καυσίμων προς τη Γερμανία, σύμφωνα με το Reuters.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να καλύψει το 80% της ενέργειας της χώρας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και έχει εισαγάγει νόμους για την επιτάχυνση της επέκτασης της ηλιακής ενέργειας. Οι εταιρείες επίσης κινητοποιούνται από τις τιμές προτεραιότητας (feed-in tariffs) που παρέχουν εγγυημένη τιμή στους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που πωλούν το ρεύμα τους, καθώς και από τη μείωση του κόστους των φωτοβολταϊκών.
Ενώ η Γερμανία διαθέτει τη μεγαλύτερη δυναμικότητα παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη επωφεληθεί από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των υψηλών τελών και φόρων δικτύου που πρέπει να πληρώσουν. Με την παραγωγή της δικής τους ηλιακής ενέργειας, μπορούν να αποφύγουν αυτά τα τέλη και τους φόρους.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η νέα εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύ στις στέγες των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 81% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, ξεπερνώντας την ανάπτυξη στον οικιακό τομέα. Μια έρευνα έδειξε ότι περισσότερες από τις μισές γερμανικές εταιρείες με κατάλληλες στέγες σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν συστήματα ηλιακής ενέργειας τα επόμενα τρία χρόνια. Ανταποκρινόμενος στην αυξανόμενη ζήτηση, ο μεγαλύτερος γερμανός οικιακός προγραμματιστής ηλιακής ενέργειας επεκτείνεται στον εμπορικό τομέα.
Η πτώση των τιμών των φωτοβολταϊκών παγκοσμίως από πέρυσι έχει επίσης ωθήσει τις εταιρείες να υιοθετήσουν την ηλιακή ενέργεια. Ένα γερμανικό νομοθετικό πακέτο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο για τη χαλάρωση των κανονισμών και την αύξηση των επιδοτήσεων για μεγάλα συστήματα στέγης, καθώς και μια επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση επενδύσεων για τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων που λειτουργούν ηλιακούς panels στις στέγες, αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τη ζήτηση. Οι κρατικές επιδοτήσεις σίτισης για μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα στις στέγες, που εισήχθησαν το 2021, έχουν επίσης ενισχύσει την τάση. Μια τιμή προτεραιότητας (feed-in tariff) 9,3 ευρώ λεπτών ανά κιλοβατώρα, υψηλότερη από την τιμή αγοράς ενέργειας ορισμένων εταιρειών, καθιστά φθηνότερο για την εταιρεία να πουλήσει μελλοντική παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο και να την αγοράσει ξανά.
Διαβάστε ακόμη