Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αίγυπτος υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) για την εκταμίευση μακροοικονομικής χρηματοδότηση (ΜΧΣ) ύψους έως 1 δισ. ευρώ προς την Αίγυπτο. Η ΜΧΣ αναμένεται να προωθήσει τη μακροοικονομική σταθερότητα, να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Αιγύπτου και να στηρίξει την πράσινη μετάβαση της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το www.offshore-energy.biz, η κυβέρνηση της Αιγύπτου και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προωθούν τα κίνητρα για πράσινο υδρογόνο και πράσινη αμμωνία μέσω της στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης τους και των νέων συμφωνιών ιδιωτικών επενδύσεων που υπέγραψαν ευρωπαϊκές και αιγυπτιακές εταιρείες.

Οι συμφωνίες, αξίας 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, που καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο, συνήφθησαν κατά τη διάρκεια της επενδυτικής διάσκεψης ΕΕ-Αιγύπτου, που συνδιοργάνωσαν η ΕΕ και η κυβέρνηση της Αιγύπτου στις 29-30 Ιουνίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης που υπέγραψαν η ΕΕ και η Αίγυπτος τον Μάρτιο του 2024.

Η Επενδυτική Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε για να συζητηθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η Αίγυπτος για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων της ΕΕ σε βασικούς τομείς. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις αναμένεται να προωθήσουν την ενεργειακή μετάβαση, σε τομείς όπως η παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου, να προωθήσουν την κυκλική οικονομία και να ενισχύσουν τους τομείς της φαρμακευτικής, της ιατρικής και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ανοίγοντας το Επενδυτικό Συνέδριο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε:  «Παρέχουμε στις αιγυπτιακές επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, η οποία θα δώσει κίνητρα για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα. Παρέχουμε στρατηγικές επενδύσεις που θα βοηθήσουν να καταστεί η Αίγυπτος κόμβος καθαρής ενέργειας στο κέντρο της Μεσογείου, στο σταυροδρόμι. Και θα προσφέρουμε στους νέους της Αιγύπτου, με ένα νέο πρόγραμμα δεξιοτήτων, ώστε να επιτύχουν στην οικονομία του μέλλοντος. Και αυτό είναι μόνο η αρχή».

Στο συνέδριο, η μεγάλη ενεργειακή εταιρεία BP, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, συνήψε συμφωνία κοινής ανάπτυξης (JDA) για να συμμετάσχει στην υφιστάμενη κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες Masdar, Hassan Allam Utilities και Infinity Power, προκειμένου να διερευνήσει τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός έργου πράσινου υδρογόνου στην Αίγυπτο σε πολλές φάσεις, με έμφαση στις εξαγωγές.

Βάσει της JDA, η BP θα ενεργεί ως επικεφαλής του έργου και ως φορέας εκμετάλλευσης για λογαριασμό της κοινοπραξίας, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία-πλαίσιο (FWA) με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για να ξεκινήσει την εκπόνηση μιας σειράς μελετών και δραστηριοτήτων για την αξιολόγηση της τεχνικής και εμπορικής σκοπιμότητας του έργου.

Στη συνέχεια, ο παίκτης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Voltalia και ο εταίρος του TAQA Arabia υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο για την ανάπτυξη ενός συμπλέγματος που θα συνδυάζει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο πανομοιότυπες φάσεις, καθεμία από τις οποίες θα περιλαμβάνει έναν ηλεκτρολύτη 500 MW που θα τροφοδοτείται από περισσότερα από 1,3 GW ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Η εγκατάσταση θα έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα που θα υπερβαίνει τους 350.000 τόνους υδρογόνου για κάθε φάση. Θα εγκατασταθεί σε μια πράσινη τοποθεσία κοντά στο λιμάνι Ain Sokhna στην οικονομική ζώνη της διώρυγας του Σουέζ.

Ο νορβηγικός πάροχος λύσεων ανανεώσιμης ενέργειας Scatec και οι εταίροι του, η Egyptian Petrochemicals Holding Company (ECHEM) και η Misr Fertilizers Production Company (MOPCO), συμφώνησαν για τους επικεφαλής όρους για την παραλαβή ανανεώσιμης αμμωνίας από την Αίγυπτο με την Yara Clean Ammonia.

Ο εταίρος θα αναπτύξει και θα κατασκευάσει έως 480 MW ανανεώσιμης ενέργειας και μια εγκατάσταση ηλεκτρολύτη έως 240 MW για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ανανεώσιμης αμμωνίας στην υφιστάμενη μονάδα παραγωγής αμμωνίας της MOPCO στη Damietta της Αιγύπτου. Η επιδιωκόμενη παραγωγική ικανότητα είναι έως 150.000 τόνοι ανανεώσιμης αμμωνίας ετησίως.

Η Scatec υπέγραψε επίσης επιστολή προθέσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του έργου, γεγονός που καταδεικνύει τη δέσμευση της ΕΤΕπ να υποστηρίξει έργα ανανεώσιμου υδρογόνου και ανανεώσιμης αμμωνίας στην Αίγυπτο.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με κοινοπραξία των EDF Renewables και Zero Waste για την ανάπτυξη έργου παραγωγής πράσινου υδρογόνου και παραγώγων του και πράσινης αμμωνίας Ras Shukair στις ακτές της Θάλασσας του Read. Οι εταίροι σχεδιάζουν να επενδύσουν συνολικά 7 δισ. ευρώ στο έργο τριών φάσεων. Η πρώτη φάση στοχεύει στην παραγωγή 1 εκατομμυρίου τόνων πράσινης αμμωνίας ετησίως.

Διαβάστε ακόμη