Η τελευταία μηνιαία έκθεση ενέργειας της Κίνας απέκλεισε στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά χρήσης ανά πηγή παραγωγής, αφού τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν μείωση της χρήσης σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Σε μια μηνιαία ανακοίνωση στοιχείων την Παρασκευή, η διοίκηση ενέργειας της Κίνας δημοσίευσε μόνο τις μέσες ώρες λειτουργίας όλων των τύπων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου. Προηγούμενες δημοσιεύσεις δεδομένων είχαν αναλύσει τα στατιστικά στοιχεία ανά πηγή παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής, θερμικής, πυρηνικής, αιολικής και ηλιακής παραγωγής.
Τα ποσοστά χρήσης για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια αναμενόταν να μειωθούν περαιτέρω μετά τη χαλάρωση των κανόνων για τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές τον Μάιο.
Η έκθεση δεν αιτιολογεί την αλλαγή και η διοίκηση ενέργειας της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Η δημοσίευση των στοιχείων του προηγούμενου μήνα -που αποτύπωσε την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου και ήταν η τελευταία που περιλάμβανε τα λεπτομερή στατιστικά στοιχεία- έδειξε ότι η χρήση των φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών μειώθηκε, ενώ η χρήση των υδροηλεκτρικών και θερμικών σταθμών αυξήθηκε.
Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, οι μέσες ώρες λειτουργίας των αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών μειώθηκαν κατά 77 ώρες και 42 ώρες σε 789 και 373 ώρες, αντίστοιχα. Οι ώρες λειτουργίας των υδροηλεκτρικών σταθμών αυξήθηκαν κατά 48 ώρες σε 783 ώρες κατά μέσο όρο και οι θερμικές μονάδες αυξήθηκαν κατά 23 ώρες σε 1.448 ώρες αντίστοιχα.
Το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας ανέφερε σε ένα σχέδιο δράσης για το CO2 στις 29 Μαΐου ότι θα αυξήσει το όριο για την περικοπή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από 5% σε 10%, ενώ παράλληλα θα επιταχύνει τα σχέδια για την κατασκευή γραμμών μεταφοράς υπερυψηλής τάσης.
Η περικοπή είναι όταν οι διαχειριστές του δικτύου σταματούν μια ορισμένη ποσότητα προσφοράς στο δίκτυο για να διατηρήσουν τις ισορροπίες με τη ζήτηση.
Το προηγούμενο όριο του 5% ήταν σύμφωνο με τα ποσοστά του 1,5-4% στις περισσότερες μεγάλες αγορές, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Η αλλαγή αναμένεται να επιτρέψει την κατασκευή μεγαλύτερης δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά με χαμηλότερα ποσοστά χρήσης.
Οι μέσες ώρες χρήσης όλων των ηλεκτροπαραγωγών που εξετάστηκαν ήταν 1.372 κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, 59 ώρες λιγότερες από ό,τι την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου ενέργειας την Παρασκευή.
Τον περασμένο Αύγουστο, η Κίνα ανέστειλε τη δημοσίευση των στοιχείων για την ανεργία των νέων, η οποία είχε φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, προτού επαναλάβει τις εκθέσεις τον Ιανουάριο με νέα μεθοδολογία που εξαιρεί τους φοιτητές.
Διαβάστε ακόμη