«Μαγνήτης» για ξένους επενδυτές είναι η ελληνική αγορά ενέργειας, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την απόφαση του ομίλου Foresight Group να επενδύσει 300 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών, ισχύος 267MW. Πρόκειται για την άφιξη ενός σημαντικού «παίκτη» στην ελληνική αγορά, που επιθυμεί να διευρύνει τη διεθνή επενδυτική του παρουσία. H Foresight Group, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πως το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να δημιουργηθεί ένα γραφείο στην Αθήνα με σκοπό αφενός την επικύρωση της παρουσίας του ομίλου στη χώρα και αφετέρου την καλύτερη χαρτογράφηση της αγοράς.

Ο Όμιλος Foresight είναι ένας κορυφαίος ανεξάρτητος διαχειριστής επενδύσεων, που ειδικεύεται σε επενδύσεις υποδομών, ενέργειας και ιδιωτικών κεφαλαίων με στόχο τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τους επενδυτές του. Εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, έχει παρουσία σε πάνω από 20 χώρες παγκοσμίως, ενώ διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο όμιλος επενδύει σε έργα ΑΠΕ, αποθήκευσης ενέργειας και έξυπνα δίκτυα. Παράλληλα, δραστηριοποιείται και στον τομέα των υποδομών και μεταφορών. Επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πιο βιώσιμο μέλλον, επενδύοντας σε έργα και εταιρείες που συμβάλλουν σε μια πιο πράσινη και ευημερούσα οικονομία. Η εταιρεία δεσμεύεται να δημιουργεί θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Στα οικονομικά αποτελέσματα που έληξαν στις 31 Μαρτίου 2024, η Foresight ανέφερε ισχυρές επιδόσεις, με τα βασικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) προ πληρωμών βάσει μετοχών (SBP) να αυξάνονται 18% σε 59,3 εκατομμύρια λίρες. Τα έσοδα σημείωσαν επίσης αξιοσημείωτη αύξηση κατά 19% σε 141,3 εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Νέα deals, εξαγορές, αλλά και νεοεισερχόμενοι παίκτες συνθέτουν μία νέα εικόνα για την ελληνική αγορά ΑΠΕ, λίγες εβδομάδες μετά και την ιστορική συμφωνία για την απόκτηση (σταδιακά) του 100% των μετόχων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τον αραβικό κολοσσό της πράσινης ενέργειας, Masdar. Οι αγκυλώσεις στην αδειοδότηση, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών ή τα κορεσμένα δίκτυα και οι περικοπές ενέργειας δεν φαίνεται να αποθαρρύνουν τους επενδυτές. Η Ελλάδα μάλιστα όχι απλώς διατηρεί, αλλά και αυξάνει την ελκυστικότητά της ως προορισμός για επενδύσεις ΑΠΕ, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εν λόγω αγορά το τελευταίο διάστημα. Αυτή τη θέση υποστηρίζει και η εξαμηνιαία έκθεση του διεθνούς οίκου ΕΥ Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI) που αποτελεί σημείο αναφοράς για την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Σύμφωνα με τον δείκτη αυτό, η Ελλάδα αξιολογείται ως δεύτερη κορυφαία αγορά ΑΠΕ διεθνώς (πίσω μόνο από τη Δανία) στον σχετικό δείκτη της ΕΥ που εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών προσαρμοσμένες σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους, ανεβαίνοντας μια θέση σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, με την Χιλή να παίρνει το «χάλκινο μετάλλιο».

Στη γενική κατάταξη -που δε λαμβάνει υπόψη το μέγεθος των οικονομιών- η Ελλάδα ανεβαίνει δύο θέσεις και καταλαμβάνει την 16η θέση (από την 18η στην προηγούμενη έρευνα), επιδεικνύοντας εντυπωσιακή ανθεκτικότητα, στο φόντο των αυξανόμενων περικοπών πράσινης ενέργειας και των μηδενικών/αρνητικών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά σε περιόδους χαμηλής ζήτησης. Πιο ελκυστική αγορά διεθνώς για επενδύσεις ΑΠΕ είναι οι ΗΠΑ και ακολουθούν η Κίνα, η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστραλία. Στους επιμέρους δείκτες από τους οποίους προκύπτει η γενική βαθμολογία, η Ελλάδα παίρνει τους καλύτερους βαθμούς στον τομέα των χερσαίων αιολικών, των φωτοβολταϊκών και των υδροηλεκτρικών σταθμών, κάτι μάλλον αναμενόμενο εφόσον πρόκειται για τις πιο ώριμες τεχνολογίες, στις οποίες η χώρα έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο.

Διαβάστε ακόμη