Η Γερμανία και το Μαρόκο συμφώνησαν να σχηματίσουν μια συμμαχία για το κλίμα και την ενέργεια με σκοπό την υποστήριξη της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της παραγωγής υδρογόνου στο Μαρόκο.
Η Γερμανία επιδιώκει να επεκτείνει τις εισαγωγές υδρογόνου ως μελλοντική πηγή ενέργειας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για βιομηχανικούς τομείς που δεν μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν, όπως ο χάλυβας και τα χημικά προϊόντα, σύμφωνα με το Reuters.
Το Βερολίνο θα πρέπει να εισάγει έως και το 70% της ζήτησης υδρογόνου στο μέλλον, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στοχεύει να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2045, αλλά δεν διαθέτει τον χώρο και τις συνθήκες για μεγάλη παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Το Μαρόκο διαθέτει καλές συνθήκες για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου από ηλιακή και αιολική ενέργεια, ενώ η Γερμανία δεν διαθέτει το χώρο και τις συνθήκες για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε μεγάλη κλίμακα. Η Γερμανία θέλει να εισάγει έως και το 70% της ζήτησης υδρογόνου στο μέλλον. Και οι δύο χώρες τόνισαν ότι θέλουν να αναπτύξουν μια δίκαιη και πράσινη οικονομία υδρογόνου.
Η Γερμανία έχει ήδη υποστηρίξει το Μαρόκο στην κατασκευή υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου ηλιοθερμικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο.
Η μονάδα, που χρηματοδοτείται από τη Γερμανία, αναμένεται να παράγει περίπου 10.000 τόνους υδρογόνου ετησίως, αρκετούς για την παραγωγή 50.000 τόνων πράσινου χάλυβα, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι αναμένεται να ξεκινήσει φέτος διεθνής δημόσιος διαγωνισμός για τους προσφέροντες και η παραγωγή να ξεκινήσει το 2028 ή το 2029.
Η συμμαχία θα συζητήσει επίσης τον τρόπο μεταφοράς του πράσινου υδρογόνου και των σχετικών προϊόντων στη Γερμανία και την Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμη