Τα φωτοβολταϊκά έχουν καταστεί σημαντικός οικονομικός μοχλός στην Αυστρία, σύμφωνα με την ένωση του κλάδου PV Austria. Τα νέα στοιχεία από την εγχώρια αγορά φωτοβολταϊκών το 2023 δείχνουν μια ακμάζουσα βιομηχανία. Ο αριθμός των νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων που εγκαταστάθηκαν σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 134.000 συστήματα με συνολική ισχύ 2,6 GW, σύμφωνα με το pv magazine.

H εκτίναξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη αύξηση των εσόδων και της απασχόλησης στον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Τα έσοδα στον τομέα του σχεδιασμού και των κατασκευών εκτινάχθηκαν στα 4,3 δισ. ευρώ και η προστιθέμενη αξία έφτασε τα 2,1 δισ. ευρώ. Οι αριθμοί απασχόλησης διπλασιάστηκαν σε σχεδόν 13.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Μέχρι το τέλος του 2023, η Αυστρία είχε εγκαταστήσει συνολικά 390.000 φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία παρήγαγαν αρκετή ηλιακή ενέργεια για να καλύψουν περίπου το 12% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Παρά τη θετική αυτή ανάπτυξη, η PV Austria εκφράζει επιφυλακτικότητα όσον αφορά τη μελλοντική επέκταση. Η ένωση πιστεύει ότι νέες πολιτικές είναι απαραίτητες για τη διατήρηση ενός σταθερού ρυθμού ανάπτυξης. Επισημαίνουν ότι επί του παρόντος η αγορά είναι σταθερή και ελπίζουν ότι θα φτάσει σε μια μακροπρόθεσμη ισορροπία.

Αν και αναγνωρίζει κάποιες εντάσεις στο γενικότερο οικονομικό κλίμα, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της πράσινης τεχνολογίας, η PV Austria παραμένει αισιόδοξη. Πιστεύουν ότι οι τυποποιημένες και εξορθολογισμένες διαδικασίες έγκρισης, η ταχεία επέκταση του δικτύου και η ψήφιση του νόμου για τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας (ElWG) θα επιταχύνουν την επέκταση των φωτοβολταϊκών και θα βοηθήσουν την Αυστρία να επιτύχει τον στόχο των 41 GW έως το 2040.

Διαβάστε ακόμη