Το γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο INRAE δημοσίευσε ελπιδοφόρα ευρήματα σχετικά με τον αντίκτυπο των φωτοβολταϊκών στην ανάπτυξη του γρασιδιού και την παραγωγή ζωοτροφών, σύμφωνα με το περιοδικό pv. Τα αποτελέσματα προέρχονται από δύο αγροβολταϊκά ερευνητικά προγράμματα που διεξήχθησαν με τις εταιρείες BayWa r.e. και Valorem.

Οι μελέτες περιλάμβαναν την παρακολούθηση φωτοβολταϊκών πάρκων σε τρεις περιοχές της Γαλλίας επί 18 μήνες. Οι ερευνητές μέτρησαν μετεωρολογικά δεδομένα και την ανάπτυξη του γρασιδιού κάτω και γύρω από τα φωτοβολταϊκά.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η σκιά που παρέχουν τα φωτοβολταϊκά δημιουργεί ένα πιο δροσερό και υγρό μικροκλίμα στο επίπεδο του εδάφους. Οι θερμοκρασίες του εδάφους μειώθηκαν κατά 3 έως 4 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα πάνελ σε σύγκριση με τις μη σκιασμένες περιοχές. Επιπλέον, τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους αυξήθηκαν έως και 11% κάτω από τα πάνελ.

Αυτή η αλλαγή του μικροκλίματος φαίνεται να είναι ευεργετική για την ανάπτυξη του γρασιδιού, ιδίως κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Ενώ οι αποδόσεις μπορεί να είναι ελαφρώς χαμηλότερες στα τέλη της άνοιξης λόγω της σκίασης, ανακάμπτουν και ξεπερνούν ακόμη και τις μη σκιασμένες περιοχές το καλοκαίρι.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης βελτίωση της ποιότητας της βοσκήσιμης ύλης κάτω από τα φωτοβολταϊκά. Το χόρτο που καλλιεργήθηκε σε αυτές τις σκιασμένες περιοχές είχε υψηλότερη περιεκτικότητα σε άζωτο και ανόργανα άλατα, καθιστώντας το πιο εύπεπτο για τα ζώα, ιδίως το καλοκαίρι.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών σε βοσκοτόπια μπορεί να είναι ένας «νικηφόρος συνδυασμός» για τους γεωργούς. Το πιο δροσερό και υγρό περιβάλλον κάτω από τα πάνελ προάγει την καλύτερη δυναμική ανάπτυξη του χόρτου καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με το πρόσθετο όφελος της υψηλότερης θρεπτικής αξίας για τα ζώα. Αυτό ενδεχομένως επιτρέπει παρατεταμένες περιόδους βόσκησης.

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες σε πολλαπλούς κύκλους παραγωγής για την επιβεβαίωση αυτών των αρχικών αποτελεσμάτων. Ωστόσο, τα τρέχοντα δεδομένα διαμορφώνουν μια ελπιδοφόρα εικόνα για τα αγροβολταϊκά συστήματα, όπου η παραγωγή ηλιακής ενέργειας μπορεί να συνυπάρξει με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.

Διαβάστε ακόμη