Ειδική μνεία στη μοναδική ανεμογεννήτρια ελληνικού σχεδιασμού και παραγωγής, της 50 kW EW16 Thetis που κατασκευάζει η Eunice Group στη μονάδα της στη Μάνδρα Αττικής έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεση για την Ελλάδα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, στο πλαίσιο του Εαρινού Εξαμήνου.

Όπως σημειώνει η Eunice σε ανάρτησή της στο LinkedIn, η «Θέτιδα» αναφέρεται ως παράδειγμα καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας από την θεωρία στην πράξη στον κρίσιμο τομέα της ενεργειακής μετάβασης. «Η EW16 Τhetis, που έχει πιστοποιηθεί στη βάση των πιο αυστηρών ευρωπαϊκών προδιαγραφών, είναι προσαρμοσμένη στης ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας και είναι ιδανική για την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της χώρας (π.χ. στα νησιά) χωρίς πρόκληση αισθητικής και περιβαλλοντικής όχλησης, καθώς το μέγιστο ύψος της (22 μέτρα) είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις τυπικές ανεμογεννήτριες, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 150 μέτρα.

Σύμφωνα με την Eunice, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει στην έκθεση: «Αξίζει να σημειωθεί η καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής για την μικρή ανεμογεννήτρια EW16 και τον πύργο στήριξής της, με μέγιστη παραγωγική ικανότητα τις 450 μονάδες ετησίως». Η εταιρεία σχολιάζει ότι τέτοιες ονομαστικές αναφορές είναι σπάνιες και χρησιμοποιούνται μόνο για σημαντικές επενδυτικές, επιχειρηματικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες που προωθούν την οικονομία της ΕΕ προσθέτοντας ότι «συνιστά αναγνώριση της τεχνολογικής πρωτοπορίας της Eunice που επενδύει συνεχώς στην έρευνα αξιοποιώντας ελληνικό επιστημονικό δυναμικό». Η Eunice αναφέρει επίσης ότι το διεθνές ενδιαφέρον για τη «Θέτιδα» είναι ισχυρό, κάτι που την οδήγησε να αυξήσει την παραγωγή για να καλύψει τη ζήτηση.

Διαβάστε ακόμη