Σημαντικές αλλαγές φέρνει το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το net-billing, δηλαδή το νέο σύστημα αυτοπαραγωγής, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο την ενίσχυση της αυτοκατανάλωσης και την αξιοποίηση φθηνής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από πολίτες και επιχειρήσεις.

Μιλώντας στο energygame.gr ο κ. Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) καταγράφει τις σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει η υπουργική απόφαση και συγκεκριμένα πως η πώληση της περίσσειας ενέργειας στον ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό (net-billing) θα γίνεται στην τιμή εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγοράς τις ώρες έγχυσης. Πλέον, οι οικιακοί αυτοκαταναλωτές δεν θα υπόκεινται σε φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της παραγόμενης και εγχυθείσας ενέργειας στο πλαίσιο του συμψηφισμού. Άρα, οι οικιακοί αυτοκαταναλωτές δεν θα θεωρούνται επιτηδευματίες. Για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο ακινήτου, θα απαιτείται εφεξής η συναίνεση του 51% των συνιδιοκτητών του κτιρίου με έγγραφη συμφωνία. Μέχρι σήμερα ίσχυε η συναίνεση του 100% των ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με τον κ. Ψωμά, για την πώληση της περίσσειας ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, οι οικιακοί αυτοκαταναλωτές εκπροσωπούνται από τον ΔΑΠΕΕΠ (που παίζει το ρόλο του Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης – ΦοΣΕ) χωρίς χρέωση (σε αντίθεση με τους εμπορικούς αυτοκαταναλωτές που θα πρέπει να συνεργαστούν με κάποιο ΦοΣΕ έναντι αμοιβής). Στην περίπτωση του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering), η μεταφορά τυχόν πλεονάζουσας εγχυθείσας ενέργειας από παρελθούσες περιόδους καταμέτρησης συνεχίζεται μέχρι τον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται με την παρέλευση έτους (και όχι τριετίας όπως ίσχυε) από την ενεργοποίηση της σύνδεσης του σταθμού παραγωγής και η διαδικασία επαναλαμβάνεται ανά έτος μέχρι τη λύση ή τη λήξη της Σύμβασης Ενεργειακού Συμψηφισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Ψωμά εισάγεται πλέον η δυνατότητα συλλογικής αυτοκατανάλωσης σε επίπεδο κτιρίου με εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net-billing). Τουλάχιστον δύο αυτοκαταναλωτές που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες και να ρυθμίζουν μεταξύ τους τον επιμερισμό της ενέργειας που παράγεται από τους σταθμούς τους, με την επιφύλαξη των εν ισχύι τελών δικτύου και άλλων σχετικών χρεώσεων, τελών, εισφορών και φόρων. Στον ενεργειακό συμψηφισμό, υπό το σχήμα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, μπορούν να ενταχθούν και καταναλώσεις κοινοχρήστων σε κτίρια. Στην περίπτωση του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού́ (net-billing), η ισχύς κάθε σταθμού παραγωγής που εγκαθίσταται μπορεί́ να ανέρχεται μέχρι και το 100) της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης (σε kVA). Στην περίπτωση του εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net-billing), η ισχύς κάθε σταθμού παραγωγής που εγκαθίσταται μπορεί να ανέρχεται μέχρι και το 200% της εγκατεστημένης ισχύος του συνόλου των συμψηφιζόμενων καταναλώσεων.

Στην περίπτωση που ο σταθμός του αυτοκαταναλωτή ανήκει σε τρίτο πρόσωπο το οικονομικό αποτέλεσμα της εγχυθείσας ενέργειας ή της πλεονάζουσας ενέργειας για τις περιπτώσεις του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού που πωλείται στην αγορά, δύναται να έχει ως ωφελούμενο το τρίτο πρόσωπο, κάτοχο του σταθμού ΑΠΕ ή τον αυτοπαραγωγό ακολουθώντας την διμερή μεταξύ τους συμφωνία. Τέλος, ο αυτοπαραγωγός που κατέχει σταθμό παραγωγής ΑΠΕ μπορεί να συνάπτει διμερείς συμβάσεις αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) για την Πλεονάζουσα ενέργεια για τις περιπτώσεις του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού που πληρώνεται από την αγορά. Αντίστοιχα, ο Προμηθευτής ή ο Φορέας Σωρευτικής εκπροσώπησης μπορεί να εγγυάται σταθερή τιμή πώλησης για την πλεονάζουσα ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη