Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μέλη της θα πρέπει να αναπτύσσουν από κοινού τα μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η καθυστέρηση των έργων λόγω διαφορών σχετικά με την κατανομή του λογαριασμού, όπως προκύπτει από έγγραφο που είδε το Reuters.
Καθώς η στροφή της Ευρώπης προς την ενέργεια με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα επιταχύνεται, οι χώρες σχεδιάζουν νέα μεγάλα αιολικά πάρκα και άλλα υπεράκτια ενεργειακά έργα που θα συνδέονται με πολλά έθνη.
Ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες στις χώρες αυτές μοιράζονται τον λογαριασμό για τα έργα αυτά είναι ένα ανοιχτό ζήτημα και οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι οι διαφωνίες σχετικά με το ποιος πρέπει να πληρώσει θα μπορούσαν να εμποδίσουν την κατασκευή αυτών των μεγάλων νέων κόμβων πράσινης ενέργειας.
Το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί αυτή την εβδομάδα και το οποίο είδε το Reuters, θα αποτελέσει τη βάση για τις κυβερνήσεις προκειμένου να διαπραγματευτούν συμφωνίες για αυτά τα μεγάλα υπεράκτια έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Για παράδειγμα, οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποκομίσουν ένα μερίδιο από τα έσοδα αυτών των συμφορήσεων και να τοποθετήσουν τα μετρητά σε ένα ταμείο που θα μπορούσε να επενδύσει σε μελλοντικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προς όφελος πολλών χωρών της περιοχής, αναφέρεται στο σχέδιο.
Ένα τέτοιο σύστημα «θα αντιμετώπιζε επενδυτικά κενά που είναι επίμονα δύσκολο να καλυφθούν», για μεγάλα διασυνοριακά ενεργειακά έργα, αναφέρει το σχέδιο.
Άλλοι τρόποι κάλυψης των χρηματοδοτικών κενών θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συμφωνίες «στατιστικής μεταφοράς», στις οποίες μια χώρα επενδύει σε ένα έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μια άλλη χώρα, με αντάλλαγμα τη λήψη πιστωτικών μονάδων που η επενδύτρια χώρα μπορεί να υπολογίσει για την επίτευξη των στόχων της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέρει το σχέδιο.
Το Βέλγιο και η Γαλλία διαφωνούν επί του παρόντος για ένα μεγάλο νέο αιολικό πάρκο που σχεδιάζεται στα ανοικτά των ακτών της Δουνκέρκης, το οποίο το Βέλγιο επιθυμεί να μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία.
Οι χώρες θα μπορούσαν επίσης να διερευνήσουν νέους τρόπους για την από κοινού ιδιοκτησία τέτοιων έργων, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία νέων υπεράκτιων φορέων μεταφοράς ενέργειας για την ανάπτυξη υπεράκτιων έργων δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέονται με πολλές χώρες, αναφέρει το προσχέδιο.
Προέτρεψε επίσης τις χώρες να αποφασίσουν έγκαιρα πώς θα μοιραστούν το εισόδημα από τη συμφόρηση που θα παράγει τελικά ένα έργο – και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να το μοιράσουν με βάση όχι μόνο τη διαίρεση της ιδιοκτησίας του έργου, αλλά και το κόστος λειτουργίας του.
Διαβάστε ακόμη