Την ανάγκη να υπάρξει εθνική στρατηγική για την αιολική ενέργεια, με συγκεκριμένους στόχους, που θα αποτυπωθούν στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στελέχη της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας.
Τα μέλη της ένωσης εστίασαν σε μερικά από τα ζητήματα τα οποία απασχολούν την αγορά, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό το οποίο πρέπει να διατηρηθεί για να φτάσουμε στους στόχους του 2030». Τα μέλη της ένωσης μετέφεραν, βέβαια, τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει για ζητήματα, όπως εκείνο των περικοπών.
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα επεσήμαναν πως θα πρέπει να είναι το τελευταίο μέσο για τη διατήρηση της ασφάλειας τροφοδοσίας του συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισαν, θα πρέπει να επιταχυνθούν τα δίκτυα διανομής, ώστε να αναδειχθεί η προοπτική των εξαγωγών και πρόσθεσαν πως χρειάζεται βελτίωση των τοπικών δικτύων. Τα ίδια στελέχη έκαναν λόγο για επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα αποθήκευσης με βάση ένα βέλτιστο μείγμα μπαταριών και αντλησιοταμίευσης. Μάλιστα, ανέφεραν το παράδειγμα των χωρών της ιβηρικής που «υποφέρουν» από χαμηλές τιμές και περικοπές…
Παράλληλα, ο Δρ. Σάββας Σεϊμανίδης, Σύμβουλος Μηχανικός, Συντονιστής Δραστηριοτήτων του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) υπογράμμισε πως χρειάζεται πιο ισορροπημένο μείγμα ανάμεσα στα φωτοβολταϊκά και στα αιολικά, με σκοπό να υπάρχει πιο ομαλή κατανομή της πράσινης ενέργειας κατά τη διάρκεια του 24ωρου. Επίσης, σημείωσε πως ανάμεσα στους στόχους είναι η προώθηση του εξηλεκτρισμού της οικονομίας, σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα στις μεταφορές.
Από την άλλη, τα ίδια στελέχη και μια σειρά απαντήσεις σε σχέση με τα fake news γύρω από την συσχέτιση πυρκαγιών και ανεμογεννητριών. Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος ανέφερε πως η αντίδραση στα αιολικά πάρκα είναι ευρηματική και πρόσθεσε πως θα γίνουν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών. Σύμφωνα, δε, με ποσοτική και χωρική ανάλυση επί του θέματος που έκανε η ΕΛΕΤΑΕΝ φαίνεται πως:
- Το σύνολο των ανεμογεννητριών που είναι εγκατεστημένες σε αναδασωτέες εκτάσεις καταλαμβάνει το 0,06% των εκτάσεων αυτών.
- Το ποσοστό κατάληψης μειώνεται σε 0,02% αν ληφθούν υπόψη μόνο οι ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν μετά την πυρκαγιά.
Από τη μελέτη καταδεικνύεται ακόμα πως « όχι μόνο δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των πυρκαγιών με τις ανεμογεννήτριες αλλά αντιθέτως, τα ποσοτικά στοιχεία συνάδουν με τη δυσκολία εγκατάστασής τους. Ανατρέπεται επίσης η ατεκμηρίωτη θέση ότι όπου προκαλείται πυρκαγιά, μετά εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες. Εάν δεχθούμε τη λογική των θεωριών συνωμοσίας τότε, αν ήταν τόσο ευνοϊκές οι συνθήκες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε εκτάσεις που πλήττονται από πυρκαγιές όσο αυτές οι θεωρίες υπονοούν, πολύ περισσότερες ανεμογεννήτριες θα είχαν εγκατασταθεί μετά από πυρκαγιές. Επίσης, από τη μελέτη των δεδομένων προέκυψε ότι σε μια τυχαία δασική περιοχή μπορεί να φθάσει πυρκαγιά είτε πριν είτε μετά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Και εξ αυτού του λόγου λοιπόν, δεν προκύπτει καμία συσχέτιση».
Διαβάστε ακόμη