Η αυξανόμενη έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη έχει δώσει ώθηση σε σημαντικές προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μεταξύ αυτών των εξελίξεων, η αγροβολταϊκή – η πρακτική της ενσωμάτωσης της παραγωγής ηλιακής ενέργειας με τη χρήση της γεωργικής γης – έχει αναδειχθεί ως μια πολλά υποσχόμενη λύση.

Όπως αναφέρει το περιοδικό pv, μια εταιρεία με την ονομασία REG Energy Engineering έχει αναπτύξει ένα σχέδιο για φωτοβολταϊκά συστήματα που επιτρέπει τη συνέχιση της κτηνοτροφίας κάτω από αυτά. Το σύστημα αγροβολταϊκών, εφαρμόζεται σε ένα έργο μεγάλης κλίμακας στο Bruttig-Fankel, έναν δήμο που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Moselle της Γερμανίας.

Το έργο χρησιμοποιεί σταθερές, ψηλά τοποθετημένες κατασκευές που στηρίζουν τα φωτοβολταϊκά. Οι κατασκευές αυτές έχουν σχεδιαστεί ειδικά με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων. Οι άκρες είναι στρογγυλεμένες για να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος τραυματισμού των βοσκουσών αγελάδων και τα στηρίγματα είναι αρκετά ισχυρά ώστε να αντέχουν τη δραστηριότητα των βοοειδών. Ο χώρος μεταξύ των πάνελ έχει υπολογιστεί προσεκτικά ώστε να επιτρέπει πολλαπλούς σκοπούς. Οι αγελάδες μπορούν να βόσκουν ελεύθερα κάτω από τα πάνελ, τα τρακτέρ μπορούν να περιηγηθούν για συντήρηση και εξασφαλίζεται η σωστή αποστράγγιση των νερών της βροχής.

Αυτό το πρωτοποριακό έργο προσφέρει πλήθος πλεονεκτημάτων. Συνδυάζοντας την παραγωγή ηλιακής ενέργειας με την κτηνοτροφία στο ίδιο οικόπεδο, το έργο μεγιστοποιεί την αποδοτικότητα της χρήσης γης. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση επιτρέπει μια πιο παραγωγική χρήση του χώρου, αποφέροντας δυνητικά οφέλη τόσο για τον γεωργικό τομέα όσο και για τον τομέα της παραγωγής ενέργειας. Επιπλέον, η μερική σκιά που παρέχουν τα πάνελ μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο άνετο περιβάλλον για τις αγελάδες κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού, βελτιώνοντας ενδεχομένως την ευημερία των ζώων. Επιπλέον, ο σχεδιασμός επιτρέπει τη συνεχή ανάπτυξη πράσινης τροφής κάτω από τα πάνελ. Αυτό, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα βελτιωμένης κατακράτησης νερού λόγω μειωμένης εξάτμισης, θα μπορούσε να συμβάλει σε μια πιο βιώσιμη στρατηγική διαχείρισης της γης.

Το έργο Bruttig-Fankel διαθέτει εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία. Σε μια συνολική έκταση 54 εκταρίων, ένα σημαντικό μέρος (34 εκτάρια) θα καλυφθεί άμεσα από ένα δίκτυο 4.700 ηλιακών κατασκευών. Με την ολοκλήρωσή του το πρώτο τρίμηνο του 2025, το έργο αναμένεται να παράγει σημαντικά 69 MW ηλεκτρικής ενέργειας, εδραιώνοντας τη θέση του ως ένα από τα μεγαλύτερα αγροβολταϊκά εγχειρήματα στην Ευρώπη. Η επιτυχία αυτού του έργου χρησιμεύει ως φάρος ελπίδας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Καταδεικνύει τη δυνατότητα για την παραγωγή καθαρής ενέργειας και τις παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές να συνυπάρχουν και να ευδοκιμούν σε μια αρμονική συνέργεια.

Διαβάστε ακόμη