Το νέο Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ θα βγει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, μαζί με άλλα χωροταξικά για να οριστικοποιηθούν, τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης στον ΣΚΑΙ.

Επιπλέον, σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τη λειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως «Η Μονάδα δεν θα λειτουργήσει με φυσικό αέριο γιατί έχουμε νέα εργοστάσια» και πως όσον αφορά τον λιγνίτη «υπάρχει πρόβλημα κόστους. Το κόστος της είναι πάνω από 130 ευρώ η μεγαβατώρα. Θα λειτουργεί όσο τη λειτουργεί η ΔΕΗ αλλά δεν είναι ανταγωνιστική μονάδα. Οι μονάδες λιγνίτη είναι μονάδες βάσης, θέλουν χρόνο στο σύστημα. Πολύ ακριβή μονάδα βάσης δεν μπορεί να μπει στο σύστημα, καθώς αυξάνεται το κόστος ρεύματος για τον καταναλωτή».

Για τις αυξημένες τιμές ρεύματος, ο υπουργός είπε πως τον Ιούλιο, οι τιμές θα κυμανθούν κοντά στις τιμές του Ιανουαρίου.

Σχετικά με την αύξηση της τάξεως του 20-23% στα τιμολόγια για τον μήνα Ιούλιο, ο κ. Σκυλακάκης την χαρακτήρισε υπερβολική .

Στη συνέχεια, ο υπουργός ανέλυσε τα αίτια για τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος παρά την μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ. Μέσα σε αυτά είναι οι αυξημένες θερμοκρασίες, οι οποίες «ρίχνουν» την απόδοση των φωτοβολταϊκών. Επίσης τόνισε πως «όποτε έχουμε αφρικανική σκόνη, μας διαλύει λόγω των φωτοβολταϊκών και έχουμε, επίσης, και αυξημένες τιμές αερίου και δικαιωμάτων ρύπου». Τέλος, σημαντικό αίτιο για την αύξηση των τιμών στο ρεύμα είναι τα μπλακάουτ στα Βαλκάνια, καθώς προστίθεται και η ζήτηση από το εξωτερικό.

«Έχουμε νέο μπλακ αουτ στα Βαλκάνια, το οποίο μας επηρεάζει αρνητικά, εξάγουμε μεγάλες ποσότητες ρεύματος στις γειτονικές χώρες», επεσήμανε.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενα μπλακάουτ στη χώρα, ο κ. Σκυλακάκης απάντηση πως «Πάντα υπάρχουν κίνδυνοι μπλακάουτ, αλλά είναι μικρότεροι σήμερα από ότι πέρσι, πρόπερσι» καθώς «είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση το σύστημά μας, έχουμε πολύ μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ».

Διαβάστε ακόμη