Η RWE πήρε το πράσινο φως για ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα: στα μέσα Ιουνίου, η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ναυτιλίας και Υδρογραφίας (BSH) εξέδωσε τις εγκρίσεις σχεδιασμού για το Nordseecluster A, που αποτελείται από το NC 1 και το NC 2.

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ναυτιλίας και Υδρογραφίας εκδίδει εγκρίσεις σχεδιασμού για την πρώτη φάση του Nordseecluster ισχύος 1,6 γιγαβάτ. Η κατασκευή του Nordseecluster A ισχύος 660 μεγαβάτ αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, ενώ η πλήρης θέση σε λειτουργία προγραμματίζεται για τις αρχές του 2027. Το Nordseecluster B θα προσθέσει περαιτέρω δυναμικότητα 900 μεγαβάτ από τις αρχές του 2029. Το Nordseecluster αναμένεται να παράγει περίπου 6,5 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, συμβάλλοντας ιδίως στην απαλλαγή της βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Αυτό επιτρέπει στην RWE να υλοποιήσει την πρώτη φάση του Nordseecluster ισχύος 1,6 γιγαβάτ. Η RWE έλαβε πρόσφατα την επενδυτική απόφαση για ολόκληρο το σύμπλεγμα. Οι προμηθευτές των κύριων εξαρτημάτων έχουν ήδη επιλεγεί.

Το Nordseecluster κατασκευάζεται περίπου 46 χιλιόμετρα βόρεια του γερμανικού νησιού Borkum και περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του γερμανικού νησιού Juist. Η πρώτη φάση, η οποία έχει πλέον εγκριθεί, έχει συνολική ισχύ 660 μεγαβάτ (MW). Η παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων έχει ήδη ξεκινήσει και η κατασκευή της υπεράκτιας μονάδας έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το επόμενο έτος. Οι 44 ανεμογεννήτριες του Nordseecluster A, η καθεμία με ισχύ 15 MW, αναμένεται να συνδεθούν πλήρως στο δίκτυο στις αρχές του 2027. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα μεταδίδεται μέσω της πλατφόρμας μετατροπέα DolWin Kappa.

Η δεύτερη φάση, Nordseecluster B, θα προσθέσει επιπλέον 900 MW ισχύος, με την εμπορική λειτουργία να αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2029. Μαζί, τα αιολικά πάρκα στο Nordseecluster θα παράγουν περίπου 6,5 τεραβατώρες φιλικής προς το κλίμα ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Η RWE θα χρησιμοποιήσει την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα αιολικά πάρκα για να υποστηρίξει τους βιομηχανικούς πελάτες της στην πορεία προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα με εξατομικευμένες ενεργειακές λύσεις. Στους πελάτες αυτούς περιλαμβάνονται όλο και περισσότερο φορείς εκμετάλλευσης κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης.

Η RWE είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες παγκοσμίως στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η εταιρεία λειτουργεί 19 υπεράκτια αιολικά πάρκα, εκ των οποίων έξι στα ανοικτά των γερμανικών ακτών. Εκτός από το Nordseecluster, η RWE κατασκευάζει επί του παρόντος το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia (1,4 GW) στο Ηνωμένο Βασίλειο και το υπεράκτιο έργο Thor (1,1 GW) στη Δανία. Η RWE στοχεύει να τριπλασιάσει την παγκόσμια υπεράκτια αιολική της δυναμικότητα από 3,3 GW σήμερα σε 10 GW έως το 2030.

Διαβάστε ακόμη