Αντιμετωπίζοντας συνεχή blackout λόγω των ρωσικών επιθέσεων σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, η Ουκρανία στρέφεται στην ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει έκρηξη στη ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τους Ουκρανούς να σπεύδουν να αγοράσουν φωτοβολταϊκά συστήματα, σύμφωνα με το reve.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε να εξοπλιστούν με φωτοβολταϊκά συστήματα όλα τα νοσοκομεία και τα σχολεία της Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό. Επίσης, ζήτησε από την κυβέρνηση να παράσχει φορολογικά κίνητρα και δάνεια στους Ουκρανούς για να επενδύσουν σε τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας.

Η ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά έχει αποδειχθεί χρήσιμη κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος. Για παράδειγμα, ένα μαιευτικό νοσοκομείο στο Κίεβο κατάφερε να διατηρήσει τα φώτα αναμμένα και ακόμη και να μοιραστεί ηλεκτρικό ρεύμα με άλλους χάρη στα φωτοβολταϊκά που εγκαταστάθηκαν τον Νοέμβριο του 2022.
Ωστόσο, η ηλιακή ενέργεια δεν είναι μια τέλεια λύση. Είναι λιγότερο σταθερή από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας και θα χρειαστεί ένας σημαντικός εκσυγχρονισμός του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος για να αυξηθεί σημαντικά ο ρόλος της στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Παρά τις προκλήσεις, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η Ουκρανία μπορεί να προσαρμόσει τον τρόπο ζωής και την τεχνολογία της για να κάνει την ηλιακή ενέργεια μια πιο βιώσιμη επιλογή. Ο πόλεμος έχει αναγκάσει τους Ουκρανούς να είναι πιο προετοιμασμένοι για οτιδήποτε, και η ηλιακή ενέργεια θεωρείται ένας τρόπος να μετριαστεί η ζημιά που προσπαθεί να προκαλέσει η Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη