Ο επενδυτής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Alcazar Energy Partners δήλωσε την Τρίτη ότι έχει ξεκινήσει το μεγαλύτερο έργο αιολικού πάρκου στη Βόρεια Μακεδονία με επένδυση τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρέος και ίδια κεφάλαια για να συμβάλει στην παραγωγή 400 μεγαβάτ ανανεώσιμης ενέργειας, σύμφωνα με το Reuters.

Το έργο Shtip, που βρίσκεται 75 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Σκόπια, αποτελεί κεντρικό μέρος μιας συμφωνίας που ανακοινώθηκε στις συνομιλίες για το κλίμα COP28 πέρυσι για την επιτάχυνση της στροφής της χώρας από την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα.

Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2026.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, το έργο αναμένεται να προσφέρει σχεδόν πενταπλασιασμό της εγκατεστημένης αιολικής ισχύος της χώρας, ικανό να τροφοδοτήσει με ενέργεια περισσότερα από 100.000 σπίτια και να αποφύγει την έκλυση πάνω από 670.000 τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που βλάπτουν το κλίμα ετησίως.

«Η Alcazar Energy θεωρεί τη Βόρεια Μακεδονία ως μια ιδιαίτερα υποσχόμενη επενδυτική τοποθεσία, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο συνιδρυτής της Alcazar, Daniel Calderon.

Λόγω της θέσης της και των συνδέσεων του δικτύου με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και το Κόσοβο, το έργο θα πρέπει να συμβάλει στη μείωση των ενεργειακών ελλείψεων και να υποστηρίξει την ενεργειακή μετάβαση στην ευρύτερη περιοχή.

Η χρηματοδότηση θα επιβλέπεται από την Alcazar, η οποία πρόσφατα συγκέντρωσε 490 εκατομμύρια δολάρια μέσω της Alcazar Energy Partners II, με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης Ανάπτυξης των ΗΠΑ και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών επενδυτών.

Διαβάστε ακόμη