Το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως παράχθηκε από φωτοβολταϊκά κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης και πιο φωτεινής ημέρας του χρόνου με το θερινό ηλιοστάσιο στις 20 Ιουνίου να μετατρέπεται σε ημέρα ορόσημο για τα φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με ανάλυση του ενεργειακού think tank Ember εκτιμάται πως η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά θα αγγίξει τον Ιούνιο το 8,2%, με 34 οικονομίες να παράγουν πλέον πάνω από το 10% της ηλεκτρικής τους ενέργειας μέσω των φωτοβολταϊκών.

Καθώς η εν λόγω τεχνολογία συνεχίζει να επεκτείνεται, είναι έτοιμη να μεταμορφώσει περαιτέρω τον τομέα της ενέργειας και να επιταχύνει τη μετάβαση του κόσμου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ήδη το 2023 αποτέλεσε χρονιά για την παραγωγή καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς το 57% του ενεργειακού μείγματος προήλθε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολική και ηλιακή ενέργεια) και υδροηλεκτρικές μονάδες, ξεπερνώντας τις 25 TWh. Το 2022, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50,12%.

Σύμφωνα με το ενεργειακό think tank η αυξημένη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, συμβάλλοντας σημαντικά στην πράσινη μετάβαση, στη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας. Μόνο την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί αύξηση 147% στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, το 2023, η ετήσια παραγωγή πράσινης ενέργειας έφτασε σε υψηλό επίπεδο δεκαετίας, αγγίζοντας τις 21,35 TWh, σημειώνοντας αύξηση 147% σε σχέση με την ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ το 2014 (8,64 TWh). Η υψηλότερη μηνιαία παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην ιστορία του ηλεκτρικού συστήματος σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2023, φθάνοντας τις 2,25 TWh.

H ηλεκτροπαραγωγή μέσω φωτοβολταϊκών τον Ιούνιο

Η πρόβλεψη της Ember για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών τον Ιούνιο είναι 8,2%, σε σύγκριση με 6,7% που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2023. Σε απόλυτες τιμές, η Ember αναμένει ότι η ηλιακή ενέργεια θα αυξηθεί κατά 28%, από 157 TWh τον Ιούνιο του 2023 σε 201 TWh τον Ιούνιο του 2024. Σε ολόκληρο το 2023, τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν τον αριθμό – ρεκόρ 5,5% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.

Γενικά, στην Κίνα, τη μεγαλύτερη ηλιακή αγορά στον κόσμο που αντιπροσωπεύει το 36% της παγκόσμιας παραγωγής φωτοβολταϊκών, αναμένεται ότι το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσει το 9,6% τον Ιούνιο του 2024, από 7% τον Ιούνιο του 2023. Κατά μέσο όρο, ολόκληρο το έτος 2023, το μερίδιο των φωτοβολταϊκών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας ήταν 6,2%.

Για την ΕΕ, έναν παγκόσμιο ηγέτη στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, αναμένεται ότι το μερίδιο συμμετοχής των φωτοβολταϊκών τον Ιούνιο θα είναι υπερδιπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου στο 20%, από 17% τον Ιούνιο του 2023. Κατά μέσο όρο, για ολόκληρο το έτος 2023, το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας της ΕΕ ήταν 9,2%. Για την Ισπανία, η οποία έχει ένα από τα υψηλότερα μερίδια ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ και στον κόσμο, το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας τον Ιούνιο του 2024 αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερο στο 30%.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και η Ινδία αναμένεται να έχουν πολύ παρόμοιο μερίδιο αυτό τον μήνα, στο 6,9% και 7,1% αντίστοιχα σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 8,2%. Και οι δύο χώρες είχαν πολύ παρόμοιο ετήσιο μέσο μερίδιο ηλιακής ενέργειας το 2023, με τις ΗΠΑ στο 5,6% και την Ινδία στο 5,8%, ελαφρώς υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 5,5%.

Ως τη νέα ηγέτιδα της ηλιακής ενέργειας παρουσιάζει την Ελλάδα η Ember στην ανάλυσή για την πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη, καθώς πλέον η χώρα μας παράγει το 19% της ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (18%) και την Ισπανία (17%). Το 2023, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο μερίδιο ηλιακής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της με 19%, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία με 18% και την Ισπανία με 17%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ του 9,1%.

Διαβάστε ακόμη