Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ηλεκτρικής ενέργειας της Δημοκρατίας της Σέρπσκα (ERS) και του Μαυροβουνίου (EPCG) κατέληξαν σε προκαταρκτικές συμφωνίες σχετικά με μελλοντικά ενεργειακά έργα στην περιοχή της ανατολικής Ερζεγοβίνης, κοντά στα σύνορα με το Μαυροβούνιο, όπως ανέφερε στο linked in, το Balkan Energy.

Ο γενικός διευθυντής της ERS, Luka Petrovic, επιβεβαίωσε ότι τα κοινά σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού σταθμού αντλησιοταμίευσης στη λίμνη Bileca και φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Ωστόσο, πριν από την έναρξη αυτών των έργων, πρέπει να πληρούνται πολλές προϋποθέσεις, αρχής γενομένης από την απόκτηση των απαραίτητων αδειών.

Ο κ. Petrovic είπε ότι οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να σχηματίσουν ομάδες εργασίας για να αναλύσουν την πιθανή πρόσθετη αξιοποίηση των υδάτων της λίμνης Bileca, καθώς και άλλα έργα. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να καταχωρηθεί μια κοινή εταιρεία για την ανάπτυξη μελετών και εννοιολογικών σχεδίων σχετικά με τις πρόσθετες δυνατότητες, δήλωσε ο Petrovic, σημειώνοντας ότι η ιδέα της κατασκευής ενός κοινού υδροηλεκτρικού σταθμού στη λίμνη Bileca υπάρχει εδώ και πολύ καιρό.

Υπήρξε συζήτηση για τη θέση της λίμνης Bileca ή της λίμνης Trebinje, καθώς και για τη δυνατότητα κατασκευής φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και αξιοποίησης άλλων υδατορευμάτων σε κάθε πλευρά. Αυτό δεν είναι ένα απλό εγχείρημα. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να διεξαχθούν μελέτες σκοπιμότητας και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι μελέτες που απαιτούνται για την απόκτηση περιβαλλοντικών αδειών και αδειών κατασκευής, δήλωσε ο Petrovic.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι απέχουμε ακόμη αρκετά από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. Ακριβώς για αυτή την προπαρασκευαστική περίοδο απαιτούνται τουλάχιστον δύο έως τέσσερα χρόνια, τόνισε, χωρίς να διευκρινίσει τις πιθανές δυναμικότητες των υδροηλεκτρικών και φωτοβολταϊκών σταθμών ή τους τόπους κατασκευής τους.

Οι συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο εταιρειών κοινής ωφέλειας αφορούσαν επίσης την επίτευξη τελικής συμφωνίας σχετικά με τη χρήση του νερού της λίμνης Bileca, καθώς το ένα πέμπτο του υδροηλεκτρικού αυτού ταμιευτήρα βρίσκεται στο έδαφος του Μαυροβουνίου. Εξαιτίας αυτού, το Μαυροβούνιο ζητά από την RS και την ERS να καταβάλουν την υποσχεθείσα αποζημίωση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη λίμνη Bileca, κάτι που δεν έχει γίνει από το 1992, όταν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κροατία και το Μαυροβούνιο υπέγραψαν τη σύμβαση του ΟΗΕ που τους υποχρεώνει να συνεργάζονται μέσω διμερών ή πολυμερών συμφωνιών ή άλλων ρυθμίσεων και σχετικών κοινών οργάνων με κράτη που μοιράζονται διασυνοριακά ύδατα.

Η λίμνη Bileca παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία από το 1968 μέσω του υδροηλεκτρικού συστήματος Trebisnjica και συγκεκριμένα των ΥΗΣ Trebinje 1, Trebinje 2, Dubrovnik 1 και Capljina.

Διαβάστε ακόμη