Ο πετρελαϊκός γίγαντας TotalEnergies και η εταιρεία κοινής ωφέλειας EnBW αναδείχθηκαν νικητές μιας πρόσφατης δημοπρασίας, κερδίζοντας τα δικαιώματα ανάπτυξης δύο νέων χώρων για αιολικούς σταθμούς στη Βόρεια Θάλασσα.
Η δημοπρασία, υπό την εποπτεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας, προσέφερε δύο οικόπεδα συνολικής δυναμικότητας 2,5 GW. Οι συγκεκριμένοι χώροι, που βρίσκονται περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά του Heligoland, αναμένεται να λειτουργήσουν έως το 2031, σύμφωνα με το Reuters.

Η TotalEnergies εξασφάλισε τον μεγαλύτερο χώρο των 1,5 GW με μια νικηφόρα προσφορά ύψους 1,305 εκατομμυρίων ευρώ ανά MW. Η EnBW, από την άλλη πλευρά, διεκδίκησε τον χώρο του 1,0 GW με τιμή 1,065 εκατομμυρίων ευρώ ανά MW.

Είναι ενδιαφέρον ότι η RWE, ο κορυφαίος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, συνεργάστηκε αρχικά με την TotalEnergies στη διαδικασία υποβολής προσφορών. Ωστόσο, μετά τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, η RWE ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την κοινοπραξία, επικαλούμενη επίπεδα προσφορών που δεν πληρούσαν τα κριτήρια οικονομικής επένδυσης. Η TotalEnergies θα προχωρήσει τώρα στην ανάπτυξη του χώρου των 1,5 GW ανεξάρτητα.

Αυτή η εξέλιξη υπογραμμίζει τη δέσμευση της Γερμανίας στην επέκταση της παραγωγής αιολικής ενέργειας στα ανοιχτά της θάλασσας. Οι νεοαποκτηθέντες χώροι αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της χώρας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη