Η ταχεία επέκταση της ηλιακής ισχύος στην Ευρώπη αποτελεί μοναδική πρόκληση για το ενεργειακό δίκτυο της ηπείρου. Ενώ η αύξηση αυτή σηματοδοτεί σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της καθαρής ενέργειας, έχει επίσης οδηγήσει σε υπερπροσφορά ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής της ηλιοφάνειας. Αυτό το πλεόνασμα έχει οδηγήσει σε πτώση τις τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας ακόμη και σε αρνητική τιμολόγηση σε ορισμένες αγορές για πρώτη φορά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπερδιπλασιάστηκε σε 263 GW μεταξύ 2019 και 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της SolarPower Europe. Μόνο το 2023, αυτό ισοδυναμεί με την εγκατάσταση 306.000 επιπλέον φωτοβολταϊκών κάθε μέρα, δήλωσε ο όμιλος.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές ηλιακής ενέργειας αντιμετωπίζουν συρρικνωμένα κέρδη λόγω των χαμηλότερων τιμών και της ανάγκης για λύσεις αποθήκευσης ενέργειας για τη διαχείριση της πλεονάζουσας μεσημεριανής παραγωγής. Η αρνητική τιμολόγηση τους αναγκάζει να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο πωλούν ενέργεια, με ορισμένους να επιστρέφουν σε προγράμματα επιδοτήσεων. Ως αποτέλεσμα, οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια επιβραδύνονται.

Το κλειδί για τη διαχείριση αυτής της πρόκλησης βρίσκεται στην αποθήκευση ενέργειας. Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη να τοποθετηθούν μαζί τα φωτοβολταϊκά πάρκα με την αποθήκευση μπαταριών για να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη και να ενθαρρυνθούν οι συνεχείς επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ΕΕ εκτιμά ότι η χωρητικότητα αποθήκευσης πρέπει να τριπλασιαστεί έως το 2030 για να συμβαδίσει με την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι εταιρείες βλέπουν την αποθήκευση μπαταριών ως ευκαιρία, επιτρέποντάς τους να αγοράζουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια κατά τις ώρες εκτός αιχμής και να την πωλούν κατά τις περιόδους αιχμής, όταν οι τιμές είναι υψηλές. Αυτή η αστάθεια των τιμών δημιουργεί ένα ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις σε λύσεις αποθήκευσης.

Το μειονέκτημα πέφτει στους καταναλωτές προς το παρόν. Κλειδωμένοι σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια, δεν έχουν δει χαμηλότερους λογαριασμούς παρά την αρνητική τιμολόγηση. Μόνο όσοι διαθέτουν οικιακή αποθήκευση ενέργειας ή ευέλικτη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν προς το παρόν να επωφεληθούν.

Όσον αφορά το μέλλον, η συνέχιση των επενδύσεων στην αποθήκευση ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ενός δικτύου που τροφοδοτείται από την ηλιακή ενέργεια. Τα έξυπνα δίκτυα και οι μετρητές με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στη βελτιστοποίηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές. Αν και η αρνητική τιμολόγηση μπορεί να μη μεταφράζεται σε άμεση εξοικονόμηση, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των συνολικών τιμών της αγοράς μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε ακόμη