Ο κόσμος διαθέτει αρκετή ηλιακή ενέργεια για να παράγει το ένα πέμπτο των μεσημεριανών αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια κατά τη μεγαλύτερη ημέρα του έτους στο βόρειο ημισφαίριο, από 16% πέρυσι, όπως προκύπτει από έκθεση της δεξαμενής μελετών Ember την Παρασκευή.

Η ηλιακή ενέργεια είναι επί του παρόντος η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της μείωσης του κόστους της τεχνολογίας και αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας πριν από το 2050, δήλωσαν ορισμένοι ερευνητές.

Πέρυσι, η ηλιακή ενέργεια παρήγαγε το 5,5% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, πρόσθεσε η έκθεση της Ember, και 34 οικονομίες στον κόσμο παράγουν πλέον πάνω από το 10% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από την ηλιακή ενέργεια.

Το θερινό ηλιοστάσιο του βόρειου ημισφαιρίου στις 21 Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη ημέρα του έτους, αλλά όλες οι ημέρες του Ιουνίου είναι αρκετά παρόμοιες σε μήκος ώστε η ηλιακή παραγωγή εκείνη την ημέρα να είναι κοντά στον μηνιαίο μέσο όρο, με βάση υπολογισμούς του σταθμισμένου μέσου όρου των ωριαίων δεδομένων ηλιακής παραγωγής.

Η Ember εκτιμά ότι το 89% των παγκόσμιων φωτοβολταϊκών είναι εγκατεστημένοι στο βόρειο ημισφαίριο.

Με βάση έναν 24ωρο μέσο όρο, η ηλιακή ενέργεια μπορεί να παρέχει το 8,2% της παγκόσμιας συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στις 21 Ιουνίου. Για το σύνολο του Ιουνίου, η Ember αναμένει ότι το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσει το 9,6% στην Κίνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη ηλιακή αγορά στον κόσμο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας θα ανέλθει στο 20% τον Ιούνιο, ενώ τα μερίδια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας αναμένεται να είναι 6,9% και 7,1% αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη