Προ των πυλών βρίσκεται ένα προσχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για το βιομεθάνιο το οποίο μέσα τους επόμενους μήνες θα γίνει νομοθεσία, όπως δήλωσε μιλώντας στο Hydrogen & Green Gases Forum ο υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης. Αναφορικά με το υδρογόνο σημείωσε ότι είναι περισσότερος ο χρόνος μελέτης που χρειάζεται και η αρχή θα γίνει με πιλοτικά έργα. «Έχουμε και εδώ ορόσημα που πρέπει να τηρηθούν, αλλά το πλαίσιο αυτό θα φιλοξενεί επί του παρόντος πιλοτικές επενδύσεις. Δεν σχεδιάζουμε να δώσουμε μαζικές επιδοτήσεις, ώστε να πάμε νωρίτερα στην ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς, διότι δεν έχουμε κάποιο ειδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ηλεκτρολύτες είναι πολύ πάνω από το 50% του συνολικού κόστους μιας επένδυσης στο υδρογόνο, ενώ το κόστος της ενέργειας είναι πολύ μικρότερο από την αρχική επένδυση. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα δεν μπορούν αυτές οι μονάδες να επωφεληθούν από το πλεονέκτημα της μαζικής εισόδου ΑΠΕ με τις ώρες χαμηλών τιμών και να λειτουργήσουν σαν αποθήκευση. Στο βιομεθάνιο το πρόβλημα είναι η πρώτη ύλη και στο προσεχές νομοσχέδιο θα υπάρχει ρύθμιση σχετικά με τα οργανικά απόβλητα των αστικών κέντρων που σήμερα χάνονται. «Πρέπει να δούμε πως μπορούμε να επιτρέψουμε και σε άλλες κατηγορίες αποβλήτων όπως τα αγροτικά-κτηνοτροφικά να επιδοτηθούν για να φτάνουν στις μονάδες βιομεθανίου», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης. Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι οι μονάδες βιοαερίου πρέπει να είναι πλέον μονάδες αιχμής: «Στο σύστημά μας πλέον οι μονάδες βάσης γίνονται μικρότερης σημασίας και αυτό που αποκτά σημασία είναι οι αιχμής. Έχει οικονομική αξία να μπορούν να λειτουργούν περισσότερο τις ώρες αυτές όπου υπάρχουν υψηλές τιμές. Για αυτό και θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο ο τρόπος που θα ενταχθούν».

Στο βιομεθάνιο το πρόβλημα είναι η πρώτη ύλη και στο προσεχές νομοσχέδιο θα υπάρχει ρύθμιση σχετικά με τα οργανικά απόβλητα των αστικών κέντρων που σήμερα χάνονται. «Πρέπει να δούμε πως μπορούμε να επιτρέψουμε και σε άλλες κατηγορίες αποβλήτων όπως τα αγροτικά-κτηνοτροφικά να επιδοτηθούν για να φτάνουν στις μονάδες βιομεθανίου», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης. Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι οι μονάδες βιοαερίου πρέπει να είναι πλέον μονάδες αιχμής: «Στο σύστημά μας πλέον οι μονάδες βάσης γίνονται μικρότερης σημασίας και αυτό που αποκτά σημασία είναι οι αιχμής. Έχει οικονομική αξία να μπορούν να λειτουργούν περισσότερο τις ώρες αυτές όπου υπάρχουν υψηλές τιμές. Για αυτό και θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο ο τρόπος που θα ενταχθούν».

Μιλώντας για την αγορά της πράσινης ενέργειας, τόνισε ότι πολλές από τις υφιστάμενες δραστηριότητες έχουν κατά πολύ ξεπεράσει την απόδοση επένδυσης. «Σήμερα έχουμε μια αγορά σε μετάβαση. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στις ΑΠΕ και η μετάβαση στο νέο σύστημα έχει διάφορες ανάγκες προσαρμογής από τους επενδυτές και τους καταναλωτές. Οι επενδυτές πρέπει να καταλάβουν ότι οι επενδύσεις ΑΠΕ δεν είναι ομόλογα του νορβηγικού δημοσίου. Έχουν μακροχρόνια διάρκεια, σκαμπανεβάσματα στις τιμές και χρειάζονται υπομονή και στρατηγική σκέψη, όχι τη σκέψη ότι υπάρχουν εύκολα λεφτά», δήλωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης πλέον επιδοτήσεις δεν μπορεί να προσφέρονται σε παραγωγικές και αποδοτικές επενδύσεις. Αντιθέτως, χρειάζεται πολύ περισσότερη ελευθερία και μικρότερο κόστος ανάπτυξης για αυτό και το ΥΠΕΝ σχεδιάζει στην επόμενη νομοθετική του παρέμβαση να μειώσει τις εγγυητικές και να διευκολύνει την ανάπτυξη των ΑΠΕ χωρίς την ασφυκτική πίεση των πολύ μεγάλων αυτών εξόδων. Μάλιστα, κάλεσε την αγορά να επιδείξει υπομονή. «Χρειάζεται από την αγορά υπομονή για να εξελιχθεί η ζήτηση και οι επενδύσεις στο δίκτυο. «Οι ΑΠΕ έχουν μικρό οριακό κόστος, άρα η αρχική επένδυση είναι μεγάλη αλλά μετά έχεις μια διαρκή απόδοση που γίνεται πιο κερδοφόρος όταν τελειώσει η απόσβεση. Όσο μεγαλώνουν οι ΑΠΕ, τόσο η στοχαστικότητα του συστήματος εντείνεται, άρα χρειάζονται περισσότερη αποθήκευση. Θα διευκολύνουμε την αποθήκευση με πολλούς τρόπους. Επεξεργαζόμαστε σχετικά μέτρα για το προσεχές νομοσχέδιο», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Διαβάστε ακόμη