Να «παντρέψει» το μπαράζ των επενδύσεων σε data centers με το υφιστάμενο και το μελλοντικό ενεργειακό δυναμικό της χώρας θέλει η Ελλάδα, προχωρώντας μέσα στο καλοκαίρι στη χαρτογράφηση του συνόλου των σχετικών επενδύσεων, ώστε να αποκτήσει έναν οδικό χάρτη για τον βιώσιμο σχεδιασμό τους.

Τη σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου, να έχει ήδη κάνει μια πρώτη συνάντηση με τις διοικήσεις ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να ξεκινήσει η καταγραφή των περιοχών όπου υπάρχει -πιθανώς- πλεόνασμα ενέργειας και επάρκεια δικτύων.

«Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να φέρουμε την κατανάλωση των data centers όσο πιο κοντά στην παραγωγή μπορούμε. Δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε ΑΠΕ όσο μπορούμε περισσότερο για τη λειτουργία των κέντρων δεδομένων και των υπολογιστών που τρέχουνε αλγορίθμους ΤΝ» τόνισε στο powergame.gr o κ. Παπαστεργίου, εξηγώντας τα βήματα που κάνει η Ελλάδα προς την απόκτηση εθνικής στρατηγικής χωροθέτησης των σχετικών επενδύσεων.

«Θα πρέπει να ξέρουμε σε ποια σημεία το δίκτυο είναι σήμερα επαρκές και να πούμε σε έναν επενδυτή για παράδειγμα να μην πάει στο Κορωπί -τυχαία αναφορά-, γιατί πιθανώς εκεί τα έργα, τα οποία θα απαιτηθούν να είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα, αλλά να πάει στην Κοζάνη για να βρίσκεται κοντά στο δίκτυο κορμού του ΑΔΜΗΕ, γιατί εκεί ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να τον “τροφοδοτήσει” με ισχύ γρήγορη και να πραγματοποιήσει την επένδυσή του» σημειώνει ο κ. Παπαστεργίου.

«Χωροταξικό» μέσα στο καλοκαίρι

«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε άμεσα τη μελέτη μαζί με τους φορείς, για να μπορέσουμε μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε μια πλήρως καταγεγραμμένη και χαρτογραφημένη εικόνα της χώρας σε σχέση με αυτό αλλά και σε σχέση με την παραγωγή ΑΠΕ» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφερόμενος στη συντονισμένη δράση που αναλαμβάνει από κοινού με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ.

«Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση, καθώς τα data centers αποτελούν μία από τις βασικές προτεραιότητές μας. Δηλώνουμε πανέτοιμοι να διερευνήσουμε τις τοποθεσίες, στις οποίες υπάρχουν τα πιο ισχυρά και αξιόπιστα δίκτυα, ώστε να ανταπεξέλθουν σε τόσο απαιτητικές εγκαταστάσεις» σχολίασε με δήλωσή του στο Powergame.gr ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «είμαστε αρωγοί και καταλύτες της όλης προσπάθειας. Έχουμε αναγνωρίσει και προτείνει την ανάγκη ενός στιβαρού κεντρικού σχεδιασμού, ώστε να συνεχίσουμε να δίνουμε άμεσες λύσεις. Χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία της οποίας είμαστε θερμοί υποστηρικτές» .

Η δημιουργία χάρτη ενέργειας και δικτύων, ώστε να κατευθυνθούν ανάλογα και οι επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα θεωρείται μείζονος σημασίας, με το δεδομένο ότι ακόμη και ένα κέντρο δεδομένων μικρομεσαίου μεγέθους έχει ενεργειακή κατανάλωση μερικών δεκάδων μεγαβάτ, καθώς οι ανάγκες για ψύξη είναι τεράστιες. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες, που επενδύουν σε data centers, θέλουν να εξασφαλίζουν «πράσινη» ενέργεια και όχι από συμβατικές μονάδες.

Ως εκ τούτου, το εν εξελίξει μπαράζ των επενδύσεων σε data center «κουμπώνει» απόλυτα με τη στρατηγική μεγάλων ενεργειακών ομίλων ανάπτυξης έργων ΑΠΕ, με το υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης να θέλει να «γεφυρώσει» αυτές τις δύο επενδυτικές τάσεις.

«Στη συνάντηση που έγινε με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ συζητήσαμε το πώς θα γεφυρώσουμε το γεγονός ότι από τη μία πλευρά κυρίως σε κάποιες περιοχές της Αττικής, τα έργα που απαιτούνται από τον ΑΔΜΗΕ ή τον ΔΕΔΔΗΕ δεν θα γίνουν σε εύλογο χρόνο, σίγουρα δεν θα γίνουν στα χρονοδιαγράμματα που θέλουν οι ιδιοκτήτες/οι επενδυτές data centers και από την άλλη να δούμε σε ποιες περιοχές της χώρας υπάρχει πιθανώς πλεόνασμα ενέργειας και επάρκεια δικτύων. Το δεύτερο πράγμα που πάμε γεφυρώσουμε με το πρώτο είναι το γεγονός ότι παρατηρήθηκε ειδικά την περίοδο του Πάσχα, η ανάγκη να κλείσουμε ανανεώσιμες πηγές διότι δεν είχαμε καταναλώσεις» τονίζει στο powergame.gr ο κ. Παπαστεργίου.

Διαβάστε περισσότερα στο powergame.gr

Διαβάστε ακόμη