Μια ανάλυση που συνέκρινε τα οφέλη των πλωτών φωτοβολταϊκών με την κατασκευή νέων φραγμάτων διαπίστωσε ότι τα φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να εξαλείψουν την ανάγκη για περισσότερα φράγματα.

Σύμφωνα με το Anthropocene Magazine, η μελέτη είναι η πρώτη που αναλύει τα πλωτά φωτοβολταϊκά σε ηπειρωτική κλίμακα. Η μελέτη επικεντρώθηκε στην Αφρική, όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να τριπλασιαστεί έως το 2050.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα πλωτά φωτοβολταϊκά, που εγκαθίστανται σε ταμιευτήρες και φράγματα, θα μπορούσαν να είναι πιο αποδοτικά από τα παραδοσιακά φωτοβολταϊκά πάρκα στην ξηρά. Το νερό ψύχει τα πάνελ, επιτρέποντάς τους να λειτουργούν με μέγιστη απόδοση. Επιπλέον, αυτά τα πλωτά πάνελ μπορούν να στηριχτούν στις υπάρχουσες υποδομές υδροηλεκτρικής ενέργειας για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τον αντίκτυπο της ευρείας υιοθέτησης πλωτών φωτοβολταϊκών στην παραγωγή ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, τη γεωργία και την οικονομική ανάπτυξη. Τα συμπεράσματά τους δείχνουν ότι τα πλωτά φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να παράγουν από 20% έως 100% της ενέργειας που σχεδιάζεται να παραχθεί από τα νέα φράγματα.

Η μελέτη υπογραμμίζει τα μειονεκτήματα των παραδοσιακών φραγμάτων. Η αύξηση της ξηρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να τα καταστήσει αναξιόπιστες πηγές ενέργειας. Για παράδειγμα, η Κόστα Ρίκα χρειάστηκε πρόσφατα να διανείμει με δελτίο την ηλεκτρική ενέργεια λόγω της μείωσης της στάθμης των υδάτων στα φράγματα που προκλήθηκε από το Ελ Νίνιο. Τα φράγματα έχουν επίσης σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μπορούν να διαταράξουν τα πρότυπα μετανάστευσης των ψαριών και τα οικοσυστήματα, οδηγώντας σε θανάτους ψαριών, όπως αυτοί που παρατηρήθηκαν με τον σολομό Chinook στον ποταμό Klamath. Επιπλέον, τα φράγματα μπορούν να συμβάλουν στην αποψίλωση των δασών, την απώλεια υγροτόπων και την υποβάθμιση των γεωργικών εκτάσεων, τα οποία βλάπτουν τις τοπικές κοινότητες και οικονομίες.

Αν και τα πλωτά φωτοβολταϊκά μπορεί να διαταράξουν την αλιεία προσφέρουν μια πολύ καλύτερη εναλλακτική λύση έναντι των φραγμάτων. Είναι φθηνότερα, καθαρότερα και δεν παράγουν επιβλαβή αέρια του θερμοκηπίου. Αυτή η στροφή προς την ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα στις αφρικανικές κοινότητες, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμη