Ένας όμιλος εταιρειών με επικεφαλής την Stripe Inc. για την αγορά υπηρεσιών δέσμευσης άνθρακα, έκλεισε την πρώτη του σημαντική συμφωνία στην Ευρώπη την Τρίτη, με στόχο να βοηθήσει στη δημιουργία μιας παγκόσμιας αγοράς για αυτή την τεχνολογία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το ταμείο Frontier, στο οποίο συμμετέχουν εταιρείες όπως η Alphabet Inc. και η Meta Platforms Inc., θα καταβάλει 48,6 εκατομμύρια δολάρια στην Stockholm Exergi AB για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Η σουηδική εταιρεία κοινής ωφέλειας καίει βιομάζα – συμπεριλαμβανομένων ροκανιδιών και υπολειμμάτων υλοτομίας – σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και σκοπεύει να παγιδεύσει τις εκπομπές στις εγκαταστάσεις της Στοκχόλμης χρησιμοποιώντας σύστημα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να αποτρέψει υλικά όπως κλαδιά και πριονίδια να σαπίσουν και να απελευθερώσουν άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η αναβαθμισμένη μονάδα αναμένεται να λειτουργήσει το 2028 και η Exergi δηλώνει ότι θα μπορεί να δεσμεύσει έως και 800.000 τόνους CO2 ετησίως. Ενώ η μονάδα της Exergi θα είναι ανάμεσα στα μεγαλύτερα έργα αυτού του είδους, ο συνολικός άνθρακας που υπόσχεται να απομακρύνει αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό των δισεκατομμυρίων τόνων που πιθανότατα θα χρειαστεί να αποσύρει ο κόσμος από την ατμόσφαιρα ετησίως έως τα μέσα του αιώνα προκειμένου να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5°C (2,7°F).

Το συλλεγμένο CO2 θα ψυχθεί και θα συμπιεστεί σε υγρή μορφή πριν μεταφερθεί σε υπόγεια αποθήκη στη Βόρεια Θάλασσα, αν και η Exergi δεν έχει ακόμη καθορίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα αποθήκευσης.

Ο εκσυγχρονισμός χρηματοδοτείται εν μέρει από μια επιχορήγηση 180 εκατομμυρίων ευρώ (193 εκατομμύρια δολάρια) από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ. Ενώ η τεχνολογία που εμπλέκεται έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε μικρότερες εγκαταστάσεις, η Exergi θα είναι από τα πρώτα έργα βιομάζας που θα την αναπτύξουν σε μεγάλη εμπορική κλίμακα. Η Microsoft Corp. έχει επίσης στοιχηματίσει στον εκσυγχρονισμό, υπογράφοντας συμφωνία για να πληρώσει την Exergi για 3,3 εκατομμύρια τόνους δέσμευσης άνθρακα τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε ακόμη