Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google και η Microsoft, θέλουν περισσότερη πυρηνική ενέργεια για τη λειτουργία των κέντρων δεδομένων τους, αλλά δεν είναι πρόθυμες να επενδύσουν για νέους αντιδραστήρες. Αυτό δημιουργεί ένα εμπόδιο για την πυρηνική βιομηχανία, η οποία χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων ασφαλέστερων και αποδοτικότερων σχεδίων αντιδραστήρων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε πρόσφατο συνέδριο της πυρηνικής βιομηχανίας, εκπρόσωποι της Google και της Microsoft αναγνώρισαν τα οφέλη της πυρηνικής ενέργειας – την ικανότητά της να παρέχει καθαρή, αξιόπιστη ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο. Ωστόσο, υποστήριξαν ότι η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων είναι επικίνδυνη και δαπανηρή και δεν είναι κάτι για το οποίο είναι καλά εξοπλισμένοι. Η επένδυση σε νέες τεχνολογίες αντιδραστήρων θεωρείται ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη, καθώς τα έργα συχνά καθυστερούν πίσω από το χρονοδιάγραμμα και υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την Μπριάνα Κόμπορ (Briana Kobor) της Google, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας είναι πρόθυμες να πληρώσουν ένα premium για καθαρή ενέργεια, αλλά προτιμούν να την αγοράζουν από καθιερωμένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας παρά να αναλάβουν οι ίδιες τους κινδύνους ανάπτυξης νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας. Η άποψη αυτή επαναλήφθηκε από τον Άντριαν Άντερσον (Adrian Anderson) της Microsoft, ο οποίος πιστεύει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην κύρια δραστηριότητά τους -την κατασκευή κέντρων δεδομένων- και να αφήσουν την παραγωγή ενέργειας στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Αυτή η στάση των εταιρειών μεγάλης τεχνολογίας δημιουργεί μια πρόκληση για την πυρηνική βιομηχανία. Δεκάδες εταιρείες εργάζονται πάνω σε καινοτόμα σχέδια αντιδραστήρων, αλλά αυτά χρειάζονται σημαντική χρηματοδότηση για να περάσουν από την έρευνα στην εμπορική πραγματικότητα. Χωρίς την οικονομική δύναμη της μεγάλης τεχνολογίας, η βιομηχανία μπορεί να δυσκολευτεί να προσελκύσει τις απαραίτητες επενδύσεις.

Ωστόσο, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας. Ο Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία του TerraPower επενδύει δισεκατομμύρια σε έναν πυρηνικό σταθμό επόμενης γενιάς στο Γουαϊόμινγκ. Αν και το έργο αυτό είναι σημαντικό, η διετής καθυστέρησή του αναδεικνύει τους κινδύνους που ενέχει η πυρηνική ανάπτυξη. Παρομοίως, ένα πρόσφατο πυρηνικό έργο στη Γεωργία ολοκληρώθηκε με χρόνια καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα και με σημαντική υπέρβαση του προϋπολογισμού.

Τα παραδείγματα αυτά αναδεικνύουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πυρηνική βιομηχανία. Ενώ οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας μπορεί να είναι ενθουσιασμένες με τις δυνατότητες της πυρηνικής ενέργειας, δεν είναι πρόθυμες να αναλάβουν τους οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Η βιομηχανία πρέπει να βρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για να γεφυρώσει το χάσμα και να φέρει αυτά τα καινοτόμα σχέδια αντιδραστήρων στην αγορά.

Διαβάστε ακόμη