Η Iberdrola, έλαβε έγκριση για την κατασκευή του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στην Πορτογαλία. Ο νέος αιολικός σταθμός θα ενσωματωθεί στον υπάρχον υδροηλεκτρικό συγκρότημα της Τάμεγα, δημιουργώντας ένα υβριδικό σύστημα ενέργειας που συνδυάζει την αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια. Αυτό το έργο αποτελεί σημαντικό βήμα προς τον στόχο της Πορτογαλίας για απολιγνιτοποίηση της οικονομίας της και αύξηση της εξάρτησής της από πηγές καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με το reve.

Ο αιολικός σταθμός θα έχει ισχύ 274 MW, αρκετή για την τροφοδοσία 128.000 σπιτιών. Θα κατασκευαστεί στις περιοχές Βίλα Ρεάλ και Μπράγκα και θα συνδεθεί στο δίκτυο χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή από το υδροηλεκτρικό συγκρότημα της Τάμεγα. Αυτή η υβριδική προσέγγιση θα επιτρέψει μια πιο σταθερή παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Η χρήση ενός υβριδικού συστήματος μειώνει επίσης τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου. Με τον διαμοιρασμό υποδομών και τη χρήση προηγουμένως αναπτυγμένης γης, ο αιολικός σταθμός θα έχει μικρότερο αποτύπωμα από δύο ξεχωριστούς σταθμούς. Επιπλέον, η Iberdrola σχεδιάζει να εφαρμόσει διάφορα περιβαλλοντικά μέτρα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στα γύρω οικοσυστήματα.

Αυτό το έργο αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τον ενεργειακό τομέα της Πορτογαλίας. Το υδροηλεκτρικό συγκρότημα της Τάμεγα είναι ήδη ένα από τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά έργα που κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια, και η προσθήκη του αιολικού σταθμού θα αυξήσει περαιτέρω την παραγωγική ικανότητα ανανεώσιμης ενέργειας της χώρας. Η Iberdrola στοχεύει να ξεκινήσει την κατασκευή του αιολικού πάρκου στις αρχές του 2025.

Διαβάστε ακόμη