Η Γερμανική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας βιώνει άνθηση, χάρη σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η αύξηση του κόστους ενέργειας και οι κυβερνητικές πολιτικές που προωθούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Tους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων αυξήθηκαν κατά 35% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, με σημαντική άνοδο στις βιομηχανικές, εμπορικές και επίγειες ηλιακές εγκαταστάσεις. Αυτή η άνοδος έρχεται την περίοδο που η Γερμανία παλεύει με τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει διαταράξει τις παραδοσιακές προμήθειες ορυκτών καυσίμων και έχει εντείνει την ανάγκη για εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, σύμφωνα με το Reuters.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο την παραγωγή του 80% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2045. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, έχει εφαρμόσει διάφορες πολιτικές που επιδοτούν την υιοθέτηση ηλιακής ενέργειας. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών της ενέργειας, οδηγεί σε σημαντικό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων, με έρευνες να δείχνουν ότι περισσότερο από το ήμισυ σκέφτονται να επενδύσουν σε συστήματα ηλιακής ενέργειας.

Ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας ανθεί σε όλους τους τομείς, με τις εμπορικές στέγες και τους ανοιχτούς χώρους να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο. Οι εγκαταστάσεις σε εμπορικές στέγες αυξήθηκαν κατά 81% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ οι εγκαταστάσεις σε ανοιχτούς χώρους αυξήθηκαν κατά 74%. Οι οικιακές εγκαταστάσεις σημείωσαν επίσης μια μέτρια αύξηση της τάξης του 1%. Αυτή η μετατόπιση υποδηλώνει μια κίνηση πέρα από την αρχική άνθηση της οικιακής ηλιακής ενέργειας προς ευρύτερη υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις και την αξιοποίηση αχρησιμοποίητων εκτάσεων για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

Ο σύνδεσμος ηλιακής ενέργειας BSW είναι αισιόδοξος για το μέλλον, προβλέποντας διψήφιο ποσοστό αύξησης στις εγκαταστάσεις και στην αποθηκευτική ικανότητα των ηλιακών συστημάτων για το 2024. Πιστεύουν ότι αυτό θα βοηθήσει τη Γερμανία να επιτύχει τον στόχο της για 19 GW νέας ηλιακής ισχύος ετησίως, φτάνοντας τα 215 GW έως το 2030, πράγμα που θα σήμαινε ότι το 25% της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας θα προέρχεται από την ηλιακή ενέργεια. Αυτή η σημαντική επέκταση της ηλιακής ενέργειας θεωρείται κρίσιμο βήμα προς τους στόχους της Γερμανίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη