Στον παγκόσμιο «οδικό χάρτη» για την ανάπτυξη των offshore αιολικών πάρκων φιγουράρει φέτος η Ελλάδα, καθώς είναι μια εκ των τεσσάρων χωρών της Μεσογείου –μαζί με την Γαλλία, την Ισπανία και την Τουρκία- που περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση για τις προοπτικές της Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας την επόμενη δεκαετία. Όπως εξηγεί μιλώντας στο energygame.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Αριστοφάνης Στεφάτος, «η αναφορά που γίνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην ετήσια Έκθεση Global Offshore Wind Report 2024 αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση για το πολύ σημαντικό έργο της ΕΔΕΥΕΠ και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό αιολικό δυναμικό της χώρας – το καλύτερο στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC) η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που έθεσαν συγκεκριμένο στόχο για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας (2 GW εγκατεστημένης ισχύος στο τέλος της δεκαετίας), κάτι που την βάζει στο ραντάρ των αγορών ως μια από «ανερχόμενες δυνάμεις» του κλάδου που θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της αύξησης της υπεράκτιας εγκατεστημένης ισχύος στην Ευρώπη στα 111 GW το 2030 και στα 317 το 2050. Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα έθεσε τις νομοθετικές βάσεις για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων το καλοκαίρι του 2022, με την ΕΔΕΥΕΠ να παρουσιάζει στο τέλος του 2023 την πρότασή της για τις περιοχές προτεραιότητας για την ανάπτυξη ΥΑΠ. Σχέδιο που σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες επανεξετάζει στην παρούσα φάση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εστιάζοντας σε πέντε περιοχές προτεραιότητας (Ανατολική Κρήτη στην περιοχή της Σητείας, Άγιοι Απόστολοι Νοτιοανατολικά της Εύβοιας, Ρόδος, Γυάρος και Πατραϊκός Κόλπος) που σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα αποτελέσουν το πεδίο ανάπτυξης της πρώτης φάσης του Εθνικού Προγράμματος, μαζί με τα δυο πιλοτικά πάρκα σταθερής έδρασης στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Το επόμενο βήμα που αναμένεται για την ωρίμανση του πρώτου «κύματος» των ΥΑΠ είναι η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα εγκρίνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Προγράμματος, στην τελική του μορφή. Έπεται η προκήρυξη –εντός του έτους- των διαγωνισμών για την ανάθεση των ωκεανογραφικών και ανεμολογικών μελετών στις πρώτες περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ που θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2026 για να μπορέσουν οι υποψήφιοι επενδυτές να διαμορφώσουν τις προσφορές τους για τη διεκδίκηση των θαλασσοτεμαχίων και να ακολουθήσουν οι πρώτοι διαγωνισμοί παραχώρησης το 2027 και να κατασκευαστούν και να ηλεκτριστούν τα πρώτα έργα –σύμφωνα με το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα της ΕΔΕΥΕΠ- το 2030.

« Η ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα πρόκειται να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και την ενεργειακή μετάβαση. Και τα οφέλη από την εγκατάσταση ΥΑΠ δεν θα είναι μόνο ενεργειακά ή ενισχυτικά της βιωσιμότητας. Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης του ΙΟΒΕ, η ανάπτυξή τους αναμένεται να ωφελήσει πολλαπλά την ελληνική οικονομία και κοινωνία – προσφέροντας στο ΑΕΠ της χώρας έως 1,9 δισ. ευρώ ετησίως, δημιουργώντας έως και 44.400 θέσεις εργασίας την περίοδο 2024-2050, και αναπτύσσοντας μία δυναμική και εκτεταμένη εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα (βιομηχανία, κατασκευές, ναυτιλία, λιμάνια κ.α.). Είμαι υπερήφανος για την προεργασία που έχει γίνει από την ΕΔΕΥΕΠ και τους συνεργάτες μας προκειμένου να συνδράμουμε στην ταχεία ωρίμανση πραγματικά εθνικών έργων που μπορούν να εξασφαλίσουν την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, να την αναβαθμίσουν γεωπολιτικά και να την καταστήσουν εξαγωγέα πράσινης ενέργειας», αναφέρει ο κ. Στεφάτος.

Τα βασικά σημεία της έκθεσης

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του GWEC, το 2023 ήταν η δεύτερη καλύτερη χρονιά για την παγκόσμια βιομηχανία των υπεράκτιων αιολικών παρά τις προκλήσεις (προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αυξανόμενα κόστη), με την εγκατάσταση νέων πάρκων συνολικής ισχύος 10,8 GW (+24% σε σχέση με το 2022) που ανέβασε την συνολική ισχύ των offshore αιολικών διεθνώς στα 75,2 GW, δυναμικότητα που «μοιράζεται» μεταξύ της Ευρώπης (34 GW) και της Ασίας (41 GW με την Κίνα να πρωταγωνιστεί) με τις ΗΠΑ να καταλαμβάνουν ένα μικρό μερίδιο της πίτας.

Κατά το 2023 «μπήκαν στην πρίζα» νέα projects ισχύος 3,8 GW στην Ευρώπη, καθώς ηλεκτρίστηκαν 11 υπεράκτια αιολικά πάρκα σε 7 διαφορετικές χώρες, με τη μερίδα του λέοντος (1,3 GW) να αφορά στη Ολλανδία. Ακολούθησαν η Μεγάλη Βρετανία (833 MW), η Γαλλία (360 MW), η Δανία (344 ΜW), η Γερμανία (257 MW), η Νορβηγία (35 MW) και η Ισπανία (2 ΜW).
Έως το 2034 εκτιμάται ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύος των υπεράκτιων αιολικών πάρκων διεθνώς σε όλο τον κόσμο θα φτάσει τα 410 GW, με το μεγαλύτερο μέρος της προβλεπόμενης ανάπτυξης να τοποθετείται την περίοδο 2029-2033 και πολλές νέες αγορές και γεωγραφίες να «μπαίνουν στο παιχνίδι». Στην έκθεση αναγνωρίζεται πάντως η ψαλίδα που υφίσταται μεταξύ των στόχων για τα νέα έργα και της ισχύος που εγκαθίσταται κάθε χρόνο, η οποία για να κλείσει απαιτεί παρεμβάσεις στην αδειοδοτική διαδικασία, τη χρηματοδότηση, την εφοδιαστική αλυσίδα των ΥΑΠ και στην επέκταση και αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων.

Διαβάστε ακόμη