Η Κροατία ανακοίνωσε διαγωνισμό 257 εκατ. ευρώ για νέα έργα φωτοβολταϊκών, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με pv magazine.

Ο διαχειριστής της αγοράς ενέργειας της Κροατίας, HROTE, διαθέτει 257,2 εκατομμύρια ευρώ (275,6 εκατομμύρια δολάρια) σε μπόνους αγοράς για την υποστήριξη νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτός είναι ο δεύτερος τέτοιος διαγωνισμός από τότε που η Κροατία εισήγαγε αυτά τα κίνητρα στα μέσα του 2020.

Προτεραιότητα στην Ηλιακή Ενέργεια από φωτοβολταϊκά

Ο διαγωνισμός δίνει προτεραιότητα στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, διαθέτοντας 450 MW από τα συνολικά 607 MW σε έργα ηλιακής ενέργειας. Τα αιολικά πάρκα μπορούν να διεκδικήσουν τα 150 MW και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί τα υπόλοιπα 7,25 MW.

Ελκυστικά Κίνητρα για τους Αναπτυξιακές Εταιρείες Ηλιακής Ενέργειας

Η HROTE προσφέρει σημαντικά οικονομικά κίνητρα για έργα φωτοβολταϊκών. Το μέγιστο πριμ είναι 67,05 ευρώ/MWh για ηλιακούς σταθμούς που υπερβαίνουν το 1 MW. Επωφελούνται και τα μικρότερα έργα, με τα πριμ να φτάνουν τα 82,04 ευρώ/MWh για αυτά που κυμαίνονται μεταξύ 200 kW και 1 MW, ή για εγκαταστάσεις μεταξύ 200 kW και 6 MW εάν ανήκουν εξ ολοκλήρου σε μικρομεσαία επιχείρηση (ΜΜΕ) ή σε κοινότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Βασικές Λεπτομέρειες και Προθεσμίες

  • Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου και λήγει στις 27 Ιουνίου 2024.
  •  Το μέγιστο κίνητρο ανά έργο ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αυτός ο διαγωνισμός αποσκοπεί στη σημαντική αύξηση της δυναμικότητας της Κροατίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μετά την ανάθεση μόνο 8 MW ηλιακής ενέργειας στον προηγούμενο διαγωνισμό για έργα μεγάλης κλίμακας (2022). Η Κροατία πρόσθεσε 238,7 MW ηλιακής ενέργειας μόνο το 2023, και αναμένεται ότι αυτός ο διαγωνισμός θα επιταχύνει περαιτέρω την υιοθέτηση της ηλιακής ενέργειας.

Συνολικά, αυτός ο διαγωνισμός αποδεικνύει τη δέσμευση της Κροατίας στην επέκταση του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ηλιακή ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη