Οι ΗΠΑ βρίσκονται έως και 15 χρόνια πίσω από την Κίνα στην ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας υψηλής τεχνολογίας, καθώς η υποστηριζόμενη από το κράτος τεχνολογική προσέγγιση του Πεκίνου και η εκτεταμένη χρηματοδότηση του δίνουν το προβάδισμα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα
Όπως αναφέρει το Reuters, η Κίνα έχει 27 πυρηνικούς αντιδραστήρες υπό κατασκευή με μέσο χρονοδιάγραμμα κατασκευής περίπου επτά ετών, πολύ ταχύτερα από άλλες χώρες, ανέφερε η μελέτη του Ιδρύματος Τεχνολογίας Πληροφοριών και Καινοτομίας, ενός μη κομματικού ερευνητικού ινστιτούτου με έδρα την Ουάσιγκτον.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν τον μεγαλύτερο στόλο πυρηνικών εργοστασίων στον κόσμο και η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι η σχεδόν απαλλαγμένη από εκπομπές ηλεκτρική ενέργεια είναι κρίσιμη για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.
Όμως, μετά την έναρξη λειτουργίας δύο μεγάλων εργοστασίων στη Τζόρτζια το 2023 και το 2024, τα οποία υπερβαίνουν κατά δισεκατομμύρια δολάρια τον προϋπολογισμό και καθυστερούν κατά χρόνια, δεν κατασκευάζονται πυρηνικοί αντιδραστήρες στις ΗΠΑ. Μια μονάδα υψηλής τεχνολογίας που είχε προγραμματιστεί να κατασκευαστεί σε αμερικανικό εργαστήριο ακυρώθηκε πέρυσι.
Οι κρατικές τράπεζες της Κίνας μπορούν να προσφέρουν δάνεια με επιτόκιο μόλις 1,4%, πολύ χαμηλότερο από αυτό που διατίθεται στις δυτικές οικονομίες. Η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας έχει επωφεληθεί από τη συνεχή κρατική στήριξη και τις στρατηγικές εντοπισμού που επέτρεψαν στην Κίνα να κυριαρχήσει σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Ο πρώτος παγκοσμίως λεγόμενος αντιδραστήρας αερόψυκτος υψηλής θερμοκρασίας τέταρτης γενιάς στο Shidao Bay τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο Δεκέμβριο. Η Ένωση Πυρηνικής Ενέργειας της Κίνας ισχυρίζεται ότι το έργο περιελάμβανε την ανάπτυξη περισσότερων από 2.200 σετ “παγκοσμίως πρωτοποριακού εξοπλισμού” με συνολικό ποσοστό εντοπισμού εγχώριας παραγωγής υλικών 93,4%.
Οι υποστηρικτές των αντιδραστήρων υψηλής τεχνολογίας λένε ότι είναι ασφαλέστεροι και αποδοτικότεροι από τα σημερινά εργοστάσια. Οι επικριτές λένε ότι ορισμένοι νέοι αντιδραστήρες εισάγουν κινδύνους διάδοσης και υλικών.
Δεν ήταν όλα ομαλά για την Κίνα. Η Ένωση Πυρηνικής Ενέργειας της Κίνας προειδοποίησε ότι υπήρχε σοβαρή υπερπληθώρα στην παραγωγή πυρηνικών εξαρτημάτων και ότι ο “υπερβολικός ανταγωνισμός” οδηγούσε τις τιμές προς τα κάτω και προκαλούσε απώλειες.
Ο Stephen Ezell, συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι αν οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται σοβαρά για την πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να αναπτύξουν μια ισχυρή εθνική στρατηγική που θα περιλαμβάνει περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, τον εντοπισμό και την επιτάχυνση υποσχόμενων τεχνολογιών και την υποστήριξη της ανάπτυξης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Διαβάστε ακόμη: