Η αιολική ενέργεια είναι μία ιδιαίτερα νευραλγική τεχνολογία για την προώθηση της πράσινης μετάβασης. Στη χώρα μας, η αιολική ισχύς έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη άνοδο τα τελευταία χρόνια φτάνοντας στο τέλος του 2023 τα 5.226 ΜW. Τα αιολικά πάρκα που έχουμε στο εγχώριο δυναμικό μας, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), εξοικονόμησαν τη χρονιά που μας πέρασε τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο εκπέμπει το 76% των αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Η αιολική ενέργεια εξελίσσεται ραγδαία από μια πηγή καθαρής ενέργειας σε έναν σημαντικό παράγοντα στη διεθνή σκηνή ενέργειας. Οι εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας που έσπασαν ρεκόρ το 2023, με αύξηση 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, επιβεβαιώνουν αυτή την τάση. Αυτή η άνοδος σηματοδοτεί μια παγκόσμια στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που επηρεάζει τις διεθνείς σχέσεις και τις οικονομικές στρατηγικές, όπως αναφέρει το World Economic Forum.

Η EDP Renewables (EDPR) που πριν λίγες ημέρες επέκτεινε την παρουσία της στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας το δεύτερο έργο της, το αιολικό πάρκο “Ερημιά”, στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας παραθέτει 10 αλήθειες για την αιολική ενέργεια. Σημειώνεται πως η αιολική ενέργεια ξεπέρασε το 1 TW εγκατεστημένης ισχύος το 2023, αλλά πρέπει να τριπλασιαστεί έως το 2030, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται ραγδαία για την επίτευξη των στόχων της COP28. Η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς με τα πτερύγια των ανεμογεννητριών να ξεπερνούν σε έκταση ακόμα και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, με τον τομέα να αναμένεται να απασχολεί έως το 2030, 4 εκατομμύρια ανθρώπους.

  1. Περίπου το 2% της ηλιακής ενέργειας που φτάνει στη Γη μετατρέπεται σε άνεμο, ο οποίος δημιουργείται από τις διαφορές στην ατμοσφαιρική πίεση.
  2. Οι άνεμοι διαμορφώνουν τα καιρικά μοτίβα μεταφέροντας θερμότητα, υγρασία και αέριες μάζες, επηρεάζοντας το κλίμα σε διάφορες περιοχές.
  3. Η υψηλότερη επιβεβαιωμένη ταχύτητα ανέμου ήταν 408 km/h στο Barrow Island της Αυστραλίας το 1996.
  4. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα μπορούσε να παράγει 18 φορές τη σημερινή παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέροντας πάνω από 420.000 TWh ετησίως.
  5. Η αιολική ενέργεια αξιοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, από τα μεσοποταμιακά πανιά και τους περσικούς ανεμόμυλους μέχρι το πρώτο σπίτι με αιολική ενέργεια στη Σκωτία το 1887.
  6. Σήμερα, τα πτερύγια των ανεμογεννητριών μπορούν να είναι μεγαλύτερα από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ενώ υπάρχουν σχέδια για να ξεπεράσουν το ύψος του Πύργου του Άιφελ.
  7. Η μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια έθεσε ρεκόρ παράγοντας ενέργεια για 170.000 σπίτια σε μια μόνο ημέρα, επιτυγχάνοντας 384,1 MWh την 1η Σεπτεμβρίου 2023.
  8. Η αιολική ενέργεια ξεπέρασε το 1 TW εγκατεστημένης ισχύος το 2023, αλλά πρέπει να τριπλασιαστεί έως το 2030, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται ραγδαία για την επίτευξη των στόχων της COP28.
  9. Ο τομέας της αιολικής ενέργειας θα απασχολεί 4 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2030, από 1,3 εκατομμύρια σήμερα.
  10. Με 13 GW αιολικής ισχύος, η EDPR ηγείται πλέον της νέας τάσης για αιολικά πάρκα: συνδυάζοντας αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη