Στη χώρα μας υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για πλωτά φωτοβολταϊκά. Αυτό φαίνεται από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για μεγάλα συστήματα σε τεχνητές λίμνες και ταμιευτήρες. Από αναλυτές, βέβαια, επισημαίνεται η ανάγκη χωροταξικού πλαισίου, αναφέροντας πως σε κάποιες από τις περιπτώσεις των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί τα συστήματα υπερκαλύπτουν τους ταμιευτήρες. Παράλληλα, το υπουργείο Ενέργειας έχει γνωστοποιήσει την πρόθεση του να προχωρήσουν την επόμενη τριετία δυο πιλοτικά θαλάσσια πλωτά φωτοβολταϊκά. Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα έργα οι αιτήσεις για σταθμούς ισχύος άνω των 8 MW υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.). Για σταθμούς ισχύος από 1 MW έως και 8 MW με Βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων, ο ενδιαφερόμενος δύναται να επιλέξει τον Διαχειριστή στον οποίο θα υποβάλλει την αίτησή του.

Αναφορικά με τα πλωτά φωτοβολταϊκά σε τεχνητές λίμνες ή ταμιευτήρες, έχουν ήδη εκδοθεί βεβαιώσεις παραγωγού για έργα που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στη λίμνη Κρεμαστών. Συγκεκριμένα, η Iliako Power V, θυγατρική της BayWa r.e σχεδιάζει να εγκαταστήσει ένα πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 115,88ΜW στη λίμνη των Κρεμαστών. Να σημειωθεί πως σήμερα ολοκληρώνεται η διαβούλευση για την μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η εταιρία έχει καταθέσει αίτηση για ακόμα ένα έργο αντίστοιχης ισχύος(Κρεμαστά ΙΙ). Στη λίμνη Κρεμαστών έχουν χορηγηθεί βεβαιώσεις παραγωγού για ακόμα 100MW πλωτών φωτοβολταϊκών.

Πριν από μια τετραετία, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων αιτήσεις για πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 50 MW. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί πρόκειται να αναπτυχθούν στη λιμνοδεξαμενή της Φλώρινας και στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου. Επιπλέον, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων αίτηση για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού για την ανάπτυξη πλωτού φωτοβολταϊκού ισχύος 120 MW στον τεχνητό ταμιευτήρα Καστρακίου. Επίσης, έχει καταθέσει αίτηση για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού για ένα δεύτερο έργο ισχύος 103 MW στον τεχνητό ταμιευτήρα Πουρναρίου και τέλος για ένα έργο ισχύος 42 MW, στον τεχνητό ταμιευτήρα Στράτου.

Διαβάστε ακόμη