Ένα κρίσιμο ζήτημα που τέθηκε στο επίκεντρο της Διάσκεψης Αποκατάστασης της Ουκρανίας στο Βερολίνο ήταν ο καθορισμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως μια κρίσιμη λύση για την εξασφάλιση του εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια. Οι επιθέσεις της Ρωσίας στις υποδομές ενέργειας της Ουκρανίας έχουν μειώσει σημαντικά την παραγωγική της ικανότητα, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με το Euractiv.
Προτού ξεσπάσει η εισβολή, η παραγωγική δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας ήταν περίπου 50GW, παρόμοια με τη Γερμανία. Ωστόσο, οι επιθέσεις έχουν μειώσει αυτόν τον αριθμό σε μόλις 9GW, ποσότητα ανεπαρκή για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Η διάσκεψη είχε ως στόχο να χαρτογραφήσει τη μελλοντική ενεργειακή πολιτική και στρατηγική της Ουκρανίας για τη διασφάλιση του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θεωρούνται μέσο άμυνας λόγω της ανθεκτικότητας και των πλεονεκτημάτων τους στην ασφάλεια. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Δράσης τόνισε την ευκολία επισκευής και αντικατάστασης των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών σε σύγκριση με έναν μοναδικό, μεγάλο στόχο όπως ένας πυρηνικός σταθμός.
Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για την ευρεία ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ουκρανία. Το 2021, μόνο το 8,1% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προέρχονταν από ανανεώσιμες πηγές. Οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι θα χρειαστούν 15 δισεκατομμύρια δολάρια για την έναρξη μιας πλήρους ενεργειακής μετάβασης, με προκλήσεις όπως η έλλειψη κρατικών χρηματοδοτήσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μια δομή ενεργειακής αγοράς με περιφερειακό έλεγχο που μπορεί να μην ευνοεί την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας.
Από την άνοιξη του 2023, η Ουκρανία ανακατασκευάζει τις υποδομές ενέργειάς της με τη βοήθεια από διάφορες πηγές. Η σπουδαιότητα αυτής της προσπάθειας ανοικοδόμησης τονίστηκε από τον Υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, ο οποίος χαρακτήρισε τον εξοπλισμό ενέργειας ως «όπλο για τη νίκη στον πόλεμο».
Παραδείγματα αυτής της διεθνούς στήριξης περιλαμβάνουν 8.000 τόνους εξοπλισμού που παραδόθηκαν από την ΕΕ και 475 εκατομμύρια δολάρια σε έκτακτη βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Διάσκεψη Αποκατάστασης της Ουκρανίας δεν επικεντρώθηκε μόνο στα σχέδια ανοικοδόμησης αλλά προσέφερε επίσης ευκαιρίες για επενδυτές που ενδιαφέρονται για την αναδυόμενη αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας.
Διαβάστε ακόμη