Μια νέα έκθεση της GlobalData υποδηλώνει ότι η Κίνα βρίσκεται σε τροχιά να ξεπεράσει τους στόχους της για την ηλιακή και αιολική ενέργεια κατά ένα σημαντικό περιθώριο, φτάνοντας σε ισχύ 1.720 γιγαβάτ (GW) έως το 2025. Αυτό ξεπερνά τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί για το 2030 κατά περισσότερα από 500 GW, σύμφωνα με το reve.
Η δυναμικότητα φωτοβολταϊκών (PV) της Κίνας έχει αυξηθεί ραγδαία, φτάνοντας τα 609,5 GW το 2023. Η δυναμικότητα των αιολικών πάρκων ξηράς και θαλάσσης παρουσίασε επίσης σημαντική αύξηση, φτάνοντας τα 408,1 GW και 37,7 GW αντίστοιχα. Αυτή η εντυπωσιακή πρόοδος αποδίδεται σε οικονομικά κίνητρα και ισχυρή κρατική στήριξη για τις πολιτικές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ενέργεια από φωτοβολταϊκά αναμένεται να παραμείνει η κυρίαρχη πηγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κίνα έως τουλάχιστον το 2035. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα κάποιες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν.
Μια σημαντική πρόκληση είναι η βαριά εξάρτηση της Κίνας από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα. Αυτή η εξάρτηση από τον άνθρακα συμβάλλει στη ρύπανση του αέρα, καθιστώντας τις κινεζικές πόλεις από τις πιο μολυσμένες παγκοσμίως. Επιπλέον, η εγχώρια παραγωγή άνθρακα μειώνεται ακόμη και καθώς η ενεργειακή ζήτηση της χώρας αυξάνεται.
Για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, η Κίνα εστιάζει στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο, αυτή η μετατόπιση θέτει μια νέα πρόκληση: την ανάγκη για επαρκή υποδομή δικτύου. Απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων γραμμών μεταφοράς και ενός ολοκληρωμένου έξυπνου δικτύου. Αυτό το έξυπνο δίκτυο θα μπορούσε να συμφιλιώσει τη μεταβλητή φύση της προσφοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη ζήτηση των καταναλωτών.
Η GlobalData υποδηλώνει ότι η μετάβαση σε μια αποκεντρωμένη προσέγγιση της παραγωγής ενέργειας θα μπορούσε να είναι επωφελής. Αυτό θα περιλάμβανε πιο ευέλικτη λήψη αποφάσεων και απομάκρυνση από την υπάρχουσα διαδικασία κεντρικού σχεδιασμού. Η έκθεση τονίζει τη σημασία της προτεραιοποίησης της ανάπτυξης υποδομών δικτύου και των προόδων στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Αυτές οι εξελίξεις είναι ζωτικής σημασίας για την Κίνα προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και να επιτύχει τους στόχους της για καθαρή ενέργεια.
Διαβάστε ακόμη