Η Ιαπωνία, ένας μεγάλος αγοραστής άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), θα μπορούσε να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη μέχρι το 2060 χάρη στην επέκταση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας μαζί με μπαταρίες αποθήκευσης, δήλωσε ο Τζάραντ Ριστάντ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Rystad Energy.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ιαπωνία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της πόρων, με τη Μέση Ανατολή, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι οι κυριότεροι προμηθευτές της. Η στρατηγική της κυβέρνησης προβλέπει μείωση του LNG και του άνθρακα σε ποσοστό κάτω του 40% του μείγματος παραγωγής ενέργειας έως το 2030 από πάνω από 60% σήμερα. Αλλά οι αναλυτές λένε ότι η Ιαπωνία κινείται πιο αργά από ό,τι χρειάζεται.

Σύμφωνα με τον Ριστάντ, η Ιαπωνία θα μπορούσε να είναι ενεργειακά επαρκής έχοντας 45% ηλιακή ενέργεια, 30% αιολική παραγωγή με επικεφαλής τα υπεράκτια πάρκα, 5% υδροηλεκτρική ενέργεια, άλλο 5% βιομάζα και συνθετικά καύσιμα, με την πυρηνική ενέργεια να παρέχει το υπόλοιπο 15%, μέχρι το 2060.

Η Ιαπωνία εγκατέστησε περίπου 4 GW νέας φωτοβολταϊκής ισχύος πέρυσι, με τη συνολική εκκρεμή της ισχύ να φτάνει τα 87 GW, την τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ριστάντ δήλωσε ότι η ανάμειξη της γεωργίας με φωτοβολταϊκά – τα οποία παρέχουν επίσης τη σκιά που προτιμούν ορισμένοι τύποι καλλιεργειών – καθώς και οι φωτοβολταϊκές στέγες πάνω από δρόμους, μεταξύ άλλων λύσεων, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επέκταση της χρήσης αυτής της ενέργειας.

«Ο συνδυασμός της υπεράκτιας και χερσαίας αιολικής και ηλιακής ενέργειας, της γεωθερμίας και της βιομάζας με σταθερή υποστήριξη τόσο από μπαταρίες όσο και από αντλητικά υδροηλεκτρικά συστήματα, θα πρέπει στην πραγματικότητα να επιτρέψει στην Ιαπωνία να δει την αυτοδυναμία στην ενέργεια σε 40 χρόνια, ή ακόμη και μέχρι το 2060», είπε.

Διαβάστε ακόμη